Odprta Kuhinja

30-minutni čokoladni piškoti, ki so nas sezuli

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Tako okusni, da boste pekli le še takšne.Poleti smo malce pozabili na piškote in zaradi vročine manj uporabljali pečico. Jesen pa nas je zopet spomnila, kako prijetno je, ko med zobni zahrustajo majhni čokoladni grižljaji. Zato smo se lotili iskanja recepta, ki bi nas navdušil. Saj veste, takšnega, katerega rezultat bodo piškoti, ki jih spečete znova in znova, pa jih čisto vsakič zmanjka, še preden se dobro ohladijo.

In smo ga našli. Recept za čokoladne razpokane kukije, ki se kar topijo v ustih. Najbolje od vsega pa je, da njihova priprava in peka ne trajata dolgo. Pravzaprav so gotovi v pičle pol ure in ne terjajo uporabe mnogih kuhinjskih pripomočkov, zapacanega pulta in drugih slabih strani peke, ki nas ponavadi doletijo, kk pečemo piškote.

Razpokane čokoladne kukije smo našli na kuharskem blogu Britanca, ki zelo rad peče. No, tako vsaj pravi ime njegovega bloga. In mi mu verjamemo, saj lahko rečemo, da je Theboywhobakes.co.uk s tem receptom popolnoma navdušil nas in množice na družbenih omrežjih. Peka zahteva zelo malo sestavin, avtor recepta pa opozarja, naj uporabimo kakovostne, saj bodo tako piškoti res odlični.

In ko smo ravno pri sestavinah: priporočamo, da uporabite čokolado z vsaj 70 odstotki kakava, saj ta vsebuje manj sladkorja in tako ne bo spremenila teksture piškotov. Prav tako nujno uporabite pravi, surovi kakav. Piškoti bodo tako bogatejši, ravno prav grenki in še bolj mamljivi. Skratka, lotimo se dela!

Sestavine


- 200 g temne čokolade, nasekljane
- 125 g surovega masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 100 g svetlorjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 130 g navadne bele moke
- 3 čajne žličke kakava v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke soli (in še malo za posip)

Priprava


Opomba: pri tem receptu je nadvse pomemben čas, zato si najprej pripravite dva pekača s papirjem za peko, pečico pa segrejte na 180 stopinj Celzija.

1. Čokolado in maslo stopite nad vodno kopeljo. Ko je nared, postavite na stran.

2. V mešalniku natanko 5 minut penasto stepajte jajca, rjavi sladkor ter sladkor v prahu, nato dodajte stopljeno čokolado.

3. Nato v drugi posodi zmešajte suhe sestavine (pazite, da kakav ne bo v grudicah) ter jih dodajte v posodo z jajci in čokolado. Hitro pomiksajte, na koncu pa pomešajte še s spatulo ali kuhalnico, da se tudi sestavine, ki so se nabrale na dnu posode, zamešajo v testo.

4. Piškote oblikujte s pomočjo zajemalke za sladoled (saj je nekoliko tekoče) in ga polagajte na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Med posamezno porcijo pustite dovolj prostora, da se bodo piškoti lahko razlezli, a ne sprijeli med seboj.

5. Še nepečene piškote malce posolite, nato pa jih postavite v že ogreto pečico za 12 minut.

6. Piškoti bodo iz pečice prišli čudovito razpokani in omamno dišeči. Počakajte 20 do 30 minut, preden jih poberete s pekača. Naj se ohladijo in malce upadejo, saj bodo tako mehkejši in imeli čudovito rahlo sredico.
Poizkusite še: Recept za odličen carski praženec z rozinami

Fotografija je simbolična: Jonathan Farber/Unsplash
Na Delo in dom preberite: Ikea: Zimska kolekcija prinaša udobje, druženje in igro

Na Mični pišejo: Demi Moore v svoji avtobiografiji: Za posilstvo pri 15. je bila odgovorna moja mama
Datum Objave: 29.9.2019 ob 09:09

Več iz te teme:

čokoladapiškotikukijirazpokani piškoti30 minut

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.