Odprta Kuhinja
  • Recepti▾
    • Kaj skuhati

      • Video
      • Hitro in preprosto
      • Testenine
      • Rižota
      • Solate
      • Brezmesne jedi
    • Po priložnosti

      • Piknik
      • Valentinovo
      • Pust
      • Božič in novo leto
      • Velika noč
      • Zabava
      • Noč čarovnic
      • Brunch
      • Martinovo
      • Rojstni dan
    • Obrok

      • Kosilo
      • Večerja
      • Prigrizek
      • Malica
      • Zajtrk
    • Tip jedi

      • Pijača
      • Pečenka
      • Priloga
      • Glavna jed
      • Kruh
      • Mesne jedi
      • Morska hrana
      • Testenine
      • Zrezki
      • Sladice
      • Domači pripravki
      • Rižota
      • Sladoled
      • Solate
      • Omaka
      • Juhe in enolončnice
      • Predjedi
      • Zelenjavne jedi
    • Sestavine

      • Stročnice
      • Rdeče zelje
      • Mleko
      • Ajdova kaša
      • Vlečeno testo
      • Leča
      • Piščanec
      • Ribe in morski sadeži
      • Listnato testo
      • Svinjina
      • Jajca
      • Kislo zelje
      • Jogurt
      • Krompir
      • Testenine
      • Žita
      • Riž
      • Skuta
      • Govedina
    • Dieta

      • Vegi
      • FIT
      • Brez glutena
      • Veganstvo
    • Kuhinja

      • Mehiška kuhinja
      • Balkanska kuhinja
      • Grška kuhinja
      • Slovenska kuhinja
      • Italijanska kuhinja
      • Azijska kuhinja
    • Brez ostankov
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice

Adventni koledar iz medenih piškotov

Odpri galerijo
A+   A-
Sladko odštevanje dni do božiča.


Ko si otrok, te ob nastopu zadnjega meseca v letu že pošteno matra firbec, kaj bo to leto Božiček privlekel iz malhe. Da bodo otroci lažje čakali na zaslužena darila, lahko do božiča odštevajo dni tako, da vsak dan odgriznejo en del koledarja. Da ti ne bi ravno na koncu leta prežvečili ljubega koledarja lokalnih prostovoljnih gasilcev, mulariji raje speci in okrasi adventni koledar iz medenih piškotov. Sladki adventni koledar pa je lahko tudi čudovito božično darilo. Namreč: iz navedenih sestavin lahko pripravimo kar dva adventna koledarja. Eden zame, eden zate ...

Da bodo otroci lažje čakali na zaslužena darila.
Da bodo otroci lažje čakali na zaslužena darila.


Medeni piškotni adventni koledar



  • 1 večje jajce

  • 150 g rjavega sladkorja

  • 2 žlički vaniljeve arome

  • 100 g masla sobne temperature

  • 150 g medu

  • 430 g pšenične bele moke

  • 6 g pecilnega praška

  • 6 g sode bikarbone

  • žlica ingverja v prahu

  • 2 žlički cimeta v prahu

  • pol žličke klinčkov v prahu

  • ščepec soli


Za risanje

  • 1 beljak

  • 250 g sladkorja v prahu

  • žlica limonovega soka


Priprava


1. V eni posodi divje zmešamo jajce, rjavi sladkor, vaniljevo aromo in maslo sobne temperature. Mešamo, da zmes postane penasta in svetla, nato dodamo še med.

2. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine in jih počasi stresamo v prvo posodo. Mešamo, da dobimo homogeno testo.

3. Testo razpolovimo, vsako kepo zavijemo v prozorno folijo za živila in jo za 2 uri pospravimo v hladilnik.

4. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

5. Vzamemo eno kepo testa in jo razvaljamo v kvadrat, ki mora imeti vse stranice daljše od 26 cm. Pograbimo ravnilo: na eni strani z okroglim nožem za pico ali za piškote tik ob robu odrežemo, da dobimo nov, raven rob. Od njega odmerimo 5 cm in v testo zarežemo vzporednico prvemu rezu. Ponovimo, dokler nimamo pet trakov, širokih 5 cm. Postopek ponovimo še počez, da te trakove narežemo na pet kvadratkov.

6. Kvadratne krpice previdno prenesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

7. Pečemo jih 7 minut, nato pa jih pustimo na pekaču, da se ohladijo.

8. Postopek ponovimo še z drugo kepo testa.

9. Likovno ustvarjanje: za zdaj so piškotki le okusni, ne pa tudi prikupni, kaj šele primerni za koledar. Moramo jih še okrancljati in oštevilčiti, za kar potrebujemo barvo. Nič lažjega, v posodo vržemo beljak, ga zasujemo z 250 g sladkorja v prahu in zalijemo z žlico limonovega soka. Stepemo v sneg.

10. Za pisanje po keksih priporočava uporabo posebnega pisala, ki se polni, dobro pa se bo odrezala tudi dresirna vrečka z nastavkom z ozko odprtino.

11. Vseh 25 piškotkov oštevilčimo za vsak decembrski dan do božiča, vključno z njim!

12. Pri likovni urici naj nam pomaga domišljija.
Priporočamo še: 25 piškotov za veseli december

Datum Objave: 1.12.2020 ob 08:12

Več iz te teme:

piškotiadventni koledarmedeni piškotipiškotni koledar

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.
ZADNJE
  • Vlečeno testo z jajcem: recept in namigi z naše kuharske delavnice
  • Taco z jajcem in sirom: najbolj uživaški zajtrk, ki bo postal hit tudi pri vas doma
  • Tedenski jedilnik: res dobre ideje, kako v petih sestavinah poiskati navdih za cel teden
  • Poskusite enostaven trik, ki pospeši zorenje pretrdih breskev
  • Maida Virnik: Slovenka v Španiji, ki vodi imenitno sladoledarno
  • TOP 10 receptov s češnjami
Več >>
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
  • Tedenski jedilnik: res dobre ideje, kako v petih sestavinah poiskati navdih za cel teden
  • Poskusite enostaven trik, ki pospeši zorenje pretrdih breskev
  • TOP 10 receptov s češnjami
  • Vlečeno testo z jajcem: recept in namigi z naše kuharske delavnice
Tiskana izdaja
Prva stran tiskane izdaje
Odprta Kuhinja logo
  • Recepti
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice
Vse pravice pridržane © 2018 - 2025 Odprta kuhinja.
POGOJI UPORABE|OGLAŠEVANJE|PIŠKOTKI|KONTAKT|POLITIKA VARSTVA ZASEBNOSTI