Ajdova kaša iz pečice

Ajdovo kašo uporabimo kot prilogo ali dodatek namesto riža, krompirja ali testenin, uživamo jo večinoma toplo, lahko pa jo dodajamo tudi k solatam.

Ajde dolgo ni bilo na jedilnikih pri nas razen na Štajerskem in v Prekmurju. Časi so se na srečo spremenili, saj gre za izjemno okusno in zdravo žitarico, ki jo običajno uživamo v obliki kaše, kosmičev ali moke. Iz kaše lahko pripravimo ničkoliko jedi, na primer samostojno juho, v katero na koncu kuhanja vmešamo kislo smetano, odlično se poda z gobami, bodisi šampinjoni bodisi z jurčki, pa tudi z mesom in vsemi vrstami zelenjave. Pripravimo jo podobno kot rižoto, lahko pa je preprosto prikuha, ki jo le rahlo solimo. Seveda je ajdova kaša nepogrešljiva v krvavicah, danes jo sicer pogosto nadomešča riž, a prave so narejene iz kaše. Zato jim v Prlekiji pravijo kašnice.

Še več o ajdi v sodobni kulinariki in trikih, kaj vse se da pripraviti, boste že to soboto lahko brali v tiskani OK.

Sestavine za 4 osebe

– 250 g ajdove kaše
– 1 manjši por
– 3 stroki česna
– 250 g šampinjonov
– 4 jajca
– 1 lonček kisle smetane
– šopek peteršilja
– sol, poper, olje

Priprava

1. Ajdovo kašo skuhamo, toliko, da ostane čvrsta. Odcedimo in spravimo v večjo skledo.

2. Por očistimo, nasekljamo in stresemo v ponev z vročim oljem. Dušimo nekaj minut in dodamo strt česen. Ko zadiši, dodamo na lističe narezane šampinjone in dušimo 10 minut. V skodelici zmešamo jajca in smetano.

3. V skledo s kašo stresemo dušene šampinjone in sesekljan peteršilj ter prilijemo polovico kisle smetane z jajci. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Maso naložimo na pomaščen pekač in pečemo pol ure na temperaturi 180 stopinj. Potem prelijemo s preostalimi razžvrkljanimi jajci, zvišamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo, dokler se lepo ne zapeče.

Priporočamo še: Sedem temeljev dobrega praženega krompirja

Besedilo: A. K.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed