Ajdova kaša s sladkim krompirjem

Odlična za poletne jedilnike, tudi za kuhanje pred šotorom, ker je pripravljena mimogrede, v petih minutah.

Sestavine
(za 2 osebi)

– 200 g ajdove kaše
– šopek mlade blitve
– velik gomolj sladkega krompirja ali dva navadna krompirja
– olje (za kuhanje in cvrtje)
– sol

Priprava

1. Krompir olupimo, polovico narežemo na koščke, drugo grobo naribamo in damo v vodo.

2. V večji ponvi s pokrovom opražimo košče krompirja, dodamo ajdo in stebla blitve, solimo, zalijemo z vodo in pokrito kuhamo pet minut.

3. Dodamo mlado blitvo oziroma blitvine liste, premešamo, da oveni, zalijemo le toliko, da kaša ni suha, pokrijemo in pustimo še pet minut na ugasnjenem štedilniku.

4. Nariban krompir odcedimo, osušimo s papirnato brisačo in ocvremo v globokem olju. Pečemo po kupčkih, da nastanejo gnezda. Solimo, ko poberemo iz olja.

5. Ajdovo kašo naložimo na krožnik in dokončamo s krompirjevimi gnezdi.

Namig: Blitva raste na vsakem vrtu in je več kot zanimiva zelenjava, izrazitega, vendar nežnega okusa. Mlada je pripravljena takoj, ko oveni, pri večji najprej kuhamo narezane peclje in šele čez par minut dodamo liste.
Ali ste vedeli? Sladek krompir je prišel iz Amerike prav tako kot navaden, le da mnogo pozneje. Botanično nista v sorodu, v kuhinji pa ju lahko zamenjujemo in tako ustvarjamo nove okuse znanih jedi. Odličen je iz pečice, s česnom in zelišči, kot sladek pire zraven omake ali ocvrt kot navaden krompirjev čips.

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Preverite še: Počitniška kuharija – Testeninska solata v kozarcu z avokadovim prelivom
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana