Odprta Kuhinja

Bakalca iz kunčjega mesa

A+   A-
Skuhajte vnaprej.



Priprava: 15 minut; čas kuhanja: 50 minut.

Sestavine


- cel očiščen kunec (približno 1,5 kg)
- malo maščobe, 2 žlici bele moke
- 3 čebule, 3 korenčki
- strok česna, lovorov list, timijan, sol, po želji šetraj
- 10 poprovih zrn, 10 celih klinčkov
- nekaj žlic kisa ali kozarec belega vina

Priprava


1. Čebulo in korenček narežemo, stresemo v lonec in dodamo maščobo.

2. Potem na deski razkosamo meso.

3. Pristavimo čebulo; med mešanjem svetlo prepražimo. Dodamo še meso s kostmi vred, kratko prepražimo.

4. Prilijemo vodo do polovice, dodamo vse začimbe in še 2 žlici kisa ali vina. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le počasi vre, in pokrito kuhamo 40 minut.

5. Zatem iz lonca postopno jemljemo kose s kostmi in meso povsem izkostimo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako. Zdaj omako potresemo z moko, zalijemo s kisom ali vinom po okusu in prevremo.

6. Bakalco ponudimo s kuhanimi mlinci in zeljno solato.
Naredimo vnaprej: Zelo priporočam; naslednji dan je celo boljšega okusa. Mogoče bi veljalo razmisliti o dvojni količini, da jo boste imeli še za kak drug dan. Zamrznjeni paketki pripravljene mesne omake pogosto rešujejo časovno stisko.

Namig: Tradicionalno sicer bakalco ponudimo z žlikrofi. Tokrat naj bodo mlinci – skuhajte jih dvojno količino in polovico prihranite za jutri.

Ali veste: Bakalca je znana mesna omaka iz koštrunovega mesa. To je težko dobiti, zato jo na Idrijskem, od koder izhaja ta jed, največkrat pripravljajo iz jagnjetine. V mestih je še to težavno, zato obstaja alternativa s kunčjim mesom. Karkoli boste dobili, omaka bo izvrstnega okusa.

Nasvet: Iz kosti skuhajte jušno osnovo.

Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografja: Krištof Koman
Datum Objave: 12.3.2018 ob 10:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: