Bistra česnova juha: naša zaveznica, ko smo prehlajeni

Česnova juha, ki nam pomaga, ko nas pesti prehlad. Privoščimo si jo kar iz skodelice, kot bi sicer pili čaj ali vročo limonado.

Česen deluje na vse telo, predvsem na prebavila (pospešuje prebavo, predvsem maščob), dihala (razkužuje sluznice in krepi odpornost), jetra in druge žleze (spodbuja presnovo in razstrupljevalne procese v telesu), sploh pa na srce in ožilje (zavira poapnenje žil, znižuje količino holesterola v krvi in sploh pomaga vzdrževati zdravo kri in krepko srce). Dokazano pomaga premagovati simptome prehlada, zato nas ta česnova juha ne bo le pogrela, temveč tudi pomagala naši odpornosti.

Za večji učinek v skodelo juhe dodajte še malce svežega nasekljanega česna.

Bistra česnova juha

  • 2 glavi česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 8 skodelic vode
  • šopek zelišč (žajbelj, peteršilj, timijan, rožmarin)
  • kos pora
  • košček čilija ali feferona
  • sol in poper po okusu

Priprava

1. Glavico česna razdelimo na posamezne stroke, jih olupimo in nato rahlo stremo z nožem.

2. Česen popražimo na oljčnem olju, da postane zlate barve. Pazimo, da se ne zažge, sicer bo juha grenka.

3. Dodamo 8 skodelic vode in zavremo.

4. Drugo glavo česna le prepolovimo, ne lupimo. Dodamo jo v jušni lonec skupaj s svežimi zelišči, porom in konico feferona.

5. Zmanjšamo ogenj in pustimo, da mešanica vre nepokrito 60 minut. Česen mora biti mehak in tekočina se mora zmanjšati skoraj za polovico.

6. Solimo in popramo po okusu.

7. Jušno mešanico precedimo in pijemo v skodelici.

Priporočamo še: Doma pripravljene kocke za pomoč imunskemu sistemu

M. D.
Naslovna fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana