
Za 12 mafinov.
Priprava: 5 minut; čas peke: 20–25 minut.
Sestavine
– 50 g razmehčanega masla
– 250 g moke
– 2 žlički pecilnega praška
– 2 jajci
– pol skodelice mleka
– pol žličke soli, poper, muškatni orešček
– 250 g sveže blitve
Priprava
1. Pečico vklopimo na 180 stopinj.
2. Blitvo očistimo, blanširamo, ohladimo in grobo narežemo.
3. Maslo in jajci penasto stepemo. Dodamo mleko, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom.
4. Vmešamo blanširano blitvo.
5. Povrhu presejemo moko s pecilnim praškom in previdno premešamo v gladko zmes.
6. Zmes z žlico naložimo v namaščen pekač za mafine, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 20 minut.
7. Mafine ponudimo tople in pravkar pečene po gosti grahovi juhi s hrenovko in kockami korenčka. Zraven postrežemo kumarično solato s koruzo in mlado čebulo.
Različica: Dodamo še namočene ovsene, ječmenove ali pirine kosmiče.
Namig: Kadar je blitve na vrtu preveč, jo porežite, blanširajte, hitro ohladite in zamrznite. Najbolje v manjših paketih, primernih za en obrok družine.
Ali ste vedeli: Blitva vsebuje veliko manjše količine nitratov kot špinača. Skrb pri pogrevanju zaradi pretvorbe v nitrite je odveč. Te mafine lahko naslednji dan pogrejete brez slabe vesti ali pojeste hladne, če kakšen ostane.
Poizkusite še: Špargljeva pita s slanino
Fotografija: Krištof Koman