Bolj preprosto ne gre: zmagovalni recept za sarme

Sarme so nepogrešljiva klasika prvega kosila v novem letu. Letos se v pripravi te slastne jedi iz zelja in mletega mesa z rižem lahko preizkusite tudi vsi tisti, ki morda menite, da nimate dovolj kuharskega znanja. Brez skrbi: predstavljamo vam skrivnost, s katero bo priprava sarm prav zabavna. In predvsem slastna.

Stari rek pravi, da bomo to, kar bomo počeli prvi dan v letu, nadaljevali skozi vse leto. In če bomo začeli s tradicionalno jedjo, ki povrh vsega zaradi sestavin simbolno prinaša tudi srečo, se nimamo česa bati.

Naj zadiši po domači kuhinji

Ste se kdaj spraševali, zakaj prvega januarja navadno na mizo postrežemo prav sarme? Razlog ni samo v njihovem okusu, ampak predvsem v dveh sestavinah, ki naj bi po starem izročilu prinašali srečo: zelju in svinjini.

Zelje naj bi namreč simboliziralo bogastvo, svinjina, ki jo lahko dodamo med mleto meso, pa prinaša napredek. In prav ti dve živili se prvi dan v letu znajdeta v številnih domačih jedeh po vsem svetu.

Sarme naj bi izhajale iz Turčije, v številnih različicah pa se pojavljajo skoraj po vsem Balkanu. Ponekod v maso dodajajo slanino, v Bosni jih pripravljajo samo iz govejega mesa, v Grčiji pa sarme zavijejo večinoma iz listov vinske trte.

Svoje različice sarm poznajo tudi na Švedskem, kjer jim rečejo kåldolmar, ali v Nemčiji, kjer jih poznajo kot Kohlroulade. Pripravljajo jih tudi v Rusiji, na Češkem, Madžarskem, Bližnjem vzhodu in celo v ZDA.

Božanska sarma, ki jo boste lahko uživali več dni

Prva glavna prednost slastne domače sarme je, da jo pripravite vnaprej, saj je vsak naslednji dan še boljša. Torej poleg tega, da vsebuje vse tiste sestavine, ki nam bi v novem letu prinašale veliko sreče, ima še eno prednost – prvega januarja bomo lahko uživali ob vrhunski domači kulinariki, ne da bi preživeli preveč časa v kuhinji. Dan tako raje posvetite domačim in se sprostite po napornem decembru.

In ker tudi zadnjega dne v letu ne bi radi preživeli med lonci, imamo za vas skrivnost, ki vam bo močno olajšala pripravo sarm in hkrati zagotovila zmagovalni okus – prav takšnega, ki so nam ga v svojih jedeh znale pričarati naše babice.

Najboljši pomočnik pri pripravi domačih sarm – mešanica za polnjeno papriko in sarmo Fant

Brez previdne izbire začimb njun okus ne bo tak, kot se ga spominjamo, zato je mešanica za polnjeno papriko in sarmo Fant prava pomoč za pripravo prav teh jedi.

Za božansko sarmo torej potrebujete izbrane kakovostne sestavine in mešanico začimb za polnjeno papriko in sarmo Fant.

Sarme lahko skuhate v loncu, v našem receptu jih zložite v pekač in pečete kar v pečici. Rezultat je resnično presenetljiv!

Sestavine:

Priprava:

Pečico segrejete na 190 stopinj Celzija.

Vsebino vrečke zmešajte s 100 ml mlačne vode in pustite stati nekaj minut. Pripravljenemu Fantu dodajte 500 g mletega mesa in približno 100 g riža ter dobro premešajte. Z zmesjo nadevajte sarme z listi kislega ali svežega zelja, predhodno pa odstranite najtrše dele.

Ostanke zelja narežete na rezance in polovico potresete po dnu pekača. Nanje položite pripravljene sarme, in sicer tako, da bo rob obrnjen navzdol. Med posamezne sarme položite še koščke slanine in jih nato potresite še z drugo polovico narezanega zelja. Vse skupaj zalijete še z vrelo vodo, pokrijete s pokrovko in postavite v pečico.

Pečete približno uro in pol, vmes nekajkrat preverite potek peke in po potrebi pekač nekoliko potresite.

Sarme lahko postrežete s paradižnikovo omako in pire krompirjem.

Namig: namesto zelja lahko za pripravo sarm uporabljate tudi ohrovt, ki ima na primer na Danskem podoben simbolni pomen kot zelje.

Mešanica Fant za še več kulinaričnih presežkov

Ne samo za izvrstne sarme, z mešanico Fant si lahko zelo popestrite pripravo najrazličnejših domačih jedi. Uporabljate jo lahko tudi za nadevane bučke, jajčevce ali čebulo.

Nedvomno pa bo naslednje leto popestril tudi vašo poletno kuharijo, ko se bo na naše mize vrnila še ena kultna jed – polnjene paprike.

Filozofija mešanic Fant je preprosta: poenostaviti pripravo jedi in hkrati pričarati tiste pristne okuse, ki smo jih poznali že nekoč.

Odkrijte sodoben način kuhanja z mešanicami Fant.

Naročnik oglasne vsebine je Podravka

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana