Odprta Kuhinja

Boljši šarkelj

Odpri galerijo
A+   A-
Tako ga pečejo pri Andrejaševih, v gostilni Lectar v Radovljici.


Sestavine


- 65 dag moke
- žlička soli
- pol žličke naribane lupinice bio limone
- 2 žlici ruma
- 12 dag masla
- 3 rumenjaki
- 10 dag sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 dag kvasa
- 4–5 dl mleka
- 10 dag rozin
- 20 dag suhih hrušk

Priprava


1. Maslo penasto umešamo, posamično dodajamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor ter zalijemo s 3 dl vročega mleka.

2. Posebej v skodelici raztopimo kvas z malo sladkorja in mleka.

3. Moko odmerimo v skledo, solimo, dodamo naribano limonino lupino in prilijemo rum. Prilijemo še jajčno-mlečno mešanico in mešamo z roko, da dobimo homogeno zmes.

4. Dodamo vzhajan kvas in postopoma prilivamo še toplo mleko, odmerimo ga tako, da lahko umesimo zelo mehko testo, ki ga nato gnetemo ali »klofamo« 12 minut, da začnejo nastajati mehurji. Testo naj vzhaja v pokriti skledi na toplem uro in pol.

5. Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu. Potresemo ga z rozinami in suhimi hruškami, ki smo jih prej oprali in namočili v rumu.

6. Šarkelj zvijemo in položimo v namazan model. Spet naj vzhaja eno uro.

7. Na koncu ga namažemo z razžvrkljanim beljakom in postavimo za 50 minut v pečico, ogreto na 190 stopinj.

8. Ko dobi lepo barvo, temperaturo znižamo na 170 stopinj in pečemo še približno 15 minut.

9. Ko šarkelj vzamemo iz pečice, ga pustimo v modelu še vsaj pet minut. Režemo ohlajenega.
Priporočamo: Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 4.12.2018 ob 13:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: