Odprta Kuhinja

Božanska pica brez moke: primerna tudi za tiste, ki hujšajo

Odpri galerijo
A+   A-
Z zamenjavo testa smo pici ukradli dobršen del ogljikovih hidratov, če pa želimo energijsko vrednost že tako vitke pice še zmanjšati, lahko omejimo količino sira, ki ga namečemo nanjo.


Ali je to res »vitka« pica, glede na to, da moko, če se tako vzame, nadomešča sir? Vlogo glavnih nadomestkov moke so v tej pici pogumno prevzeli brokoli in jajca. Sir sva v testo stlačila predvsem zato, da ima polnejši okus in malce hrustljavosti, nanjo pa sva ga potem nametala bolj skopo količino. Nekaj ga mora biti, saj gre za pico, ampak v primerjavi s klasičnimi obloženkami, ki imajo na sebi okoli 150 g sira, je tale zimzelenka, ki nima moke in veliko sira – skupaj ga je manj kot 100 g –, kar suhica.

Pica brez moke z brokolijevim testom  • 60 g nastrganega sira

  • 2 manjši brokolijevi glavi (samo cvetovi)

  • 2 večji jajci

  • sol, poper, sladka rdeča paprika


Nadev

  • paradižnikova mezga

  • origano, sir, šunka, pršut, rukola, skuta


Priprava


1. Z brokolijevih glav odrežemo cvetove in jih z električnim sekljalnikom zmeljemo do finega. (Stebel nikar ne zavržemo, saj lahko iz njih pripravimo odlično juho!) Vse druge sestavine za testo vržemo k brokolijevi »zemlji« in dobro premešamo.

2. Dobljeno zmes v obliki kroga razporedimo po pekaču, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Pekač porinemo v pečico, segreto na 200 stopinj, kjer naj pridno čaka 10 minut.

3. Zeleno testo vzamemo iz pečice in ga poljubno nadevamo. Midva sva ga premazala s paradižnikovo mezgo in pošteno posula z origanom, čez pa stresla zmerno količino nastrganega sira, saj ga je nekaj že v testu.

4. Poljubno obloženo pico zalučamo nazaj v pečico in po 7 minutah bo nared!
Namig: S tem pa kopičenja sestavin na pici še ni konec! Rukolo nanjo vedno vržemo šele po peki, midva pa do konca počakava tudi s pršutom, saj je drugače preslan in pretrd. V tej druščini se odlično znajdeta še svež češnjev paradižnik in zajetna žlica skute.

Priporočamo še: Preden začnete z ribanjem sira, vedno naredite to

Deloindom.si: Najbolj dišeče cvetlice, ki jih letos morate zasaditi na vrt
Datum Objave: 15.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

brokolipica brez mokepica z brokolijevim testom

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.