
Slasten riž, na sredini pa mehka mocarela. Navdih, ki prihaja s Sicilije.
Sestavine za deset kroglic
– 500 g skuhane bele rižote
– 50 g krušnih drobtin
– jajce
– sol, poper
– 100 g mocarele
– tapenada
– 50 g bele moke
– 50 g drobtin
– jajce
– ½ čajne žličke paprike
– ¼ čajne žličke kajenskega popra
Priprava
1. Skuhamo belo rižoto in jo popolnoma ohladimo. Dodamo jajce in drobtine. Dobro premešamo, solimo in popramo.
2. Pripravimo si tri skodelice in v vsako posebej damo moko, drobtine in razžvrkljano jajce. K drobtinam dodamo še papriko in kajenski poper ter dobro premešamo.
3. Pripravimo arancine: žlico rižote si damo v dlan, naredimo jamico in vanjo potisnemo 10 g mocarele.
4. Naredimo kroglico, tako da je sir dobro zaprt na sredini. Povaljamo v moki, nato v jajcu in na koncu še v drobtinah. Ponovimo postopek, dokler ne porabimo zmesi.
5. Na srednje močan ogenj postavimo kozico, napolnjeno z rastlinskim oljem. Olje segrejemo do približno 165-170 stopinj. S penovko vsak arancin previdno potopimo v olje. Cvremo 5-6 minut oziroma do zlato rumene barve.
6. Arancine postrežemo s paradižnikovo omako ali tatarsko omako in svežo solato.