Breskve s prav posebno stepeno smetano

Silabub je starodavna angleška sladica iz 16. stoletja, v kateri se družijo smetana, vino, sladkor in limona.

Takrat so ta posladek pripravljali s toliko rujne kapljice, da smetana ni zdržala pritiska, zato se je morala dvigniti na površje in lebdeti na tekočini. Vse skupaj so uživali kot napitek. Sčasoma so količino vina zmanjšali in dodali sladkor. Tako se sladkosnedi še danes razveselijo, ko v kozarčkih dobijo nekakšne oblačke smetane, prepojene s šerijem ali portovcem. Mi si bomo sladico privoščili kar z likerjem amaretto, saj se lepo poda k breskvam.

Priporočamo še: Ribezov zmečkanček, hitra nedeljska sladica iz vlečenega testa

Silabub z breskvami

Poširane breskve

  • 4 breskve
  • žlica sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 200 ml vode

Silabub

  • 50 g amaretta
  • 2 žlici limonovega soka
  • 150 g smetane
  • zavitek vaniljevega sladkorja

Priprava

1. Breskve narežemo na manjše kose in zložimo v ponev. Dodamo sladkor in vodo. Zavremo, nato pa naj nežno brbotajo, dokler ne postanejo mehke. Ko so nared, jih popolnoma ohladimo. Po želji odstranimo olupke.

2. Ohlajene breskve razporedimo po kozarčkih.

3. Naredimo silabub: v posodi za stepan­je zmešamo amaretto in limonov sok ter vaniljev sladkor, vključimo ročni mešalnik in med stepanjem dolivamo smetano. Ne stepamo do čvrstega, temveč se ustavimo takrat, ko se v smetani začnejo risati sledi metlic. To je zaradi limone lahko že v nekaj sekundah, če pa uporabimo večjo količino alkohola, lahko traja tudi nekaj minut.

4. Silabub v kupčkih naložimo na bres­kve in postavimo v hladilnik, da se učvrsti. Največ eno uro.

5. Ponudimo s piškotki amaretti.

Namig: Če imamo zelo zrele breskve, jih ne poširamo, temveč zgolj narežemo in posujemo z malce sladkorja.
Silabub z žganimi pijačami, kot so konjak, viski, džin, ni dober.
Deloindom.si: Nitkast stročji fižol: v suši je veliko možnosti, da je takšen
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed