Ribezov zmečkanček, hitra nedeljska sladica iz vlečenega testa

Za tiste nedelje, ko bi nekaj sladkega, pa se ti nič ne da.

To je moja najbolj poenostavljena različica priljubljenih zavitkov, s katero porabim zrelo sezonsko sadje. »Ponarejeni štrudelj« je še kako primeren tudi za mlade, ki se šele začenjate sukati po kuhinji.

Ribezov zmečkanček

Količine: Za pekač velikosti 32 x 25 cm.

  • 50 g masla
  • 250 ml mleka
  • 50 g kondenziranega mleka
  • 3,5 lista vlečenega testa
  • 2 jajci
  • 350 g ribeza
  • zavitek vaniljevega sladkorja ali druga aroma (npr. rožna voda)

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Maslo raztopimo in premažemo pekač. Ostalo ga bo kar nekaj, tega bomo porabili malce pozneje.

3. V pekač kot harmoniko nagubamo vlečeno testo. V jamice dodamo ribez. Vse skupaj premažemo oz. prelijemo s preostankom masla.

4. Postavimo v pečico za 10 minut.

5. Medtem z metlico razžvrkljamo jajci, mleko, kondenzirano mleko in aromo.

6. Zmečkančka vzamemo iz pečice in prelijemo z mlečno mešanico. Vrnemo ga v pečico za približno 35 minut.

7. Narezanega na kose lahko ponudimo toplega ali ohlajenega, posutega s sladkorjem, prelitega z medom ali javorjevim sirupom, tudi s kepico vaniljevega sladoleda se mu bo težko upreti.

Ribezov zmečkanček je pravzaprav poenostavljen sadni zavitek.
Namig: Kadar pri roki nimate sadja, lahko v jamice naložite kar marmelado in nadaljujete po receptu. Sladica bo izvrstna!
Priporočamo še: Preprosta pita: krostata z gozdnimi borovnicami in sivko
Deloindom.si: Podvodna restavracija na norveški obali
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana