Brezglutenski kruh: po Bebinem receptu vam bo končno uspel

Peka brezglutenskega kruha je lahko pravi trn v peti. Pogosto nas razočara že z okusom, kaj šele s teksturo. Skrivnost priprave je mešanica žit in sestavina, ki poskrbi za rahljanje.

Ne vem, zakaj letos skoraj vsi govorijo o tem, kako težko čakajo pomlad. Samo še marec preživimo, potem bo vse lažje, tako menda optimistično napovedujejo zvezde. Se ne spoznam na planete, ponavljam, kar slišim in kar zelo rada verjamem.

Do takrat pa … kakor narekuje čas posta in čiščenja, odpuščanja in pospravljanja. Jaz sem izbrala brezglutenski post. Nič nimam proti glutenu, zagotovo pa je takšen post lepa priložnost za regeneracijo. V brezglutenski prehrani sem začetnica, zame je vse novo. Pričakovala sem, da bo težje, vendar kar gre. Pšenične, kamutove in pirine testenine sem pospravila v shrambo, prav tako žitno kavo. Testenine bi lahko nadomestila z grahovimi ali lečinimi, vendar zaenkrat ne čutim potrebe. Težava se je pojavila pri kruhu. Doma imamo hišno pekarno in vonj po sveže pečenem kruhu je zame eden najlepših vonjev sploh. Ni druge, lotili smo se peke brezglutenskega kruha.

Skrivna sestavina: indijski trpotec

Psyllium, indijski trpotec, je glavna stvar pri peki brezglutenskega kruha. Psyllium, kot ga uporabljamo pri peki, so luščine semena indijskega trpotca, ki pripomorejo k rahljanju. Najbolj znan je kot naravno odvajalo, kadar gre za težave z vlakninami oziroma s tem, da jih uživamo premalo. Psyllium močno poveča volumen in je menda najbolj učinkovito naravno vodotopno odvajalo sploh. Treba je dovolj piti, vsaj dva litra vode dnevno, drugače ne pomaga.

Kaj vse je brezglutenska moka

Druge sestavine so iz semen tistih žit oziroma trav, ki ne vsebujejo glutena. To je na primer riž. Smiselno je uporabiti polnozrnatega, če podpiramo dobro počutje in zdravje. Žiti brez glutena sta poleg riža še amarant in kvinoja. Brez glutena je tudi oves, težava je le v tem, da se sreča z glutenom drugih žit v pridelavi, luščenju in skladiščenju. Brezglutenski oves je oznaka, ki pove, da so upoštevali stroge predpise in ga ohranili čistega, tako da glutena ni niti v sledeh. To je pomembno za osebe, ki so zdravstveno preobčutljive za gluten. Za brezglutensko moko se da zmleti tudi ajda, koruza in rdeča leča.

Preden začnete

S peko bo najmanj dela, če izberete že pripravljeno mešanico za brezglutenski kruh. Po drugi strani bo kruh bistveno bolj okusen, hranljiv in svež, če to mešanico pripravite sami iz različnih brezglutenskih mok. Tudi če ne dobite vseh mok, zmešajte 350 g iz vsaj dveh vrst moke, recimo iz polnozrnatega riža in prosa. Najboljša možnost je seveda, da moke zmeljete v namiznem mlinu za mletje žit. Zmogljiv mlin zmelje tudi lečo.

Ritem peke je takšen: zjutraj zmešajte testo, predevajte v model, nato ga pustite do popoldneva, da vzhaja, specite. Pečen kruh zvrnite iz pekača in odmaknite peki papir, da vlaga izpari, dokler je še vroč. Pustite ga, da se počasi ohlaja, najbolje na podlagi iz rafije, da je kruh tudi spodaj zračen. Najboljši bo naslednji dan za zajtrk.

Brezglutenski kruh z drožmi

  • 350 g brezglutenske moke (ali 100 g moke iz rjavega riža, 100 g prosene moke, 100 g moke iz rdeče leče, 50 g moke iz kvinoje)
  • 500 ml tople vode
  • 150 g brezglutenskih droži (ali za grahovo zrno svežega kvasa)
  • 100 g koruznega škroba (ali krompirjevega, tapiokinega)
  • 20 g semen indijskega trpotca (psyllium)
  • 40 g sončničnih semen
  • 10 g soli
  • žlička mletega koriandra (ali mletega kumina)
  • 2 žlici olja

Priprava

1. Mešanico breglutenskih mok stresite v večjo skledo, dodajte psyllium, sončnice, sol, škrob in mlet koriander ali kumin. Res dobro premešajte. Najbolj pomembno je, da škrob ne ostane v grudicah. To je v tem receptu najzahtevnejši del.

2. V vodi gladko razmešajte droži (starter) ali kvas. Morda uporabite veliko metlico. Razmešan starter zlijte v skledo in premešajte s suhimi sestavinami. Videti bo čisto tekoče, še bolj kot masa za palačinke. Ko boste nekaj časa mešali, se bo gostilo. Na koncu vmešajte še olje in pustite petnajst minut.

3. Model za kruh (podolgovat pekač s pokrovom) obložite s papirjem za peko, naložite testo, pokrijte in pustite nekje šest ur na toplem. Ne pričakujte vzhajanja kot pri kruhu iz bele moke. Dovolj bo, da se testo dvigne do roba pekača oziroma da se vsaj malo premakne.

4. Pečico segrejte na 250 stopinj in v prej ogreti pečici pecite 15 minut, nato znižajte temperaturo na 150 stopinj in pecite še 50 minut. Kruh naj bo po vrhu pošteno zapečen.

Priporočamo še: Top 10 receptov brez (bele) moke
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed