Bučke z žara

Brez bučk ni pravega poletja!

Sestavine
(za 4 osebe)

– mlade bučke zucchini
– sol
– česen
– peteršilj
– oljčno olje

Priprava

1. Bučke narežemo po dolgem in jih tik pred peko popivnamo s papirnato brisačo. Pomembno je, da jih solimo šele, ko so pečene.

2. Na žaru jih enkrat obrnemo.

3. Za tržaško omako zmešamo sol, fino nasekljan peteršilj, česen in na koncu olje.

4. Pečene bučke zlagamo na servirni krožnik in jih sproti namažemo s česnovim oljem.

5. Če jih naložimo drugo na drugo v stekleno posodo s pokrovom, jih tako pripravimo za na piknik ali za malico na poletnem potovanju. Kadar so za glavno jed, jih ponudimo s polento in vloženo zelenjavo, na primer artičokami iz olja.

Ali ste vedeli? Bučke so zelo primerne za peko na žaru, tudi na električnem namiznem, lepo se pečejo celo v toasterju s pokrovom. Pomembno je le, da izberemo čvrste, kratke, temno zelene, ki še nimajo razvitih semen. Pri zrelih se zgodi, da spustijo preveč tekočine in se prilepijo na žar. Druga stvar je prava debelina rezin, saj ne smejo biti niti pretanke, saj bi se osušile, niti predebele, ker take na žaru težko spečemo do mehkega. Prava debelina je približno tri milimetre.
Mlade bučke je treba na vrtu nenehno pobirati, saj le tako dozorevajo vedno nove. Za najokusnejše veljajo tiste v velikosti cigare, za peko na žaru so boljše nekoliko večje, kar prezori, pa še vedno lahko izdolbemo in narezano na kocke pokuhamo v kremni omaki. Brez bučk ni pravega poletja.
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.