Odprta Kuhinja

Buhtlji, ki so uspešnica v prav posebni dunajski kavarni

Odpri galerijo
A+   A-
Kdo ima najboljše recepte za klasike, ki nas ponesejo v otroštvo? Najverjetneje ste takoj pomislili na babice. Tudi te napotke nam je zaupala ena izmed njih.



Uspešnica po receptu gospe Lucie, ene od članic ekipe dunajske kavarne Vollpension, ki obratuje s prav posebno družbeno noto. V njej si babice in dedki, ki obožujejo peko slaščic, zaslužijo dodaten evro ob nizkih pokojninah.

Nadaljujte z branjem: Dedki in babice združeni pečejo proti revščini


Sestavine



  • 500 g navadne moke

  • 80 g sladkorja

  • 60 g zmehčanega masla

  • 40 g svežega kvasa (ali vrečka suhega)

  • 5 g soli

  • 250 ml mleka

  • 1 jajce

  • 1 rumenjak

  • nastrgana lupinica 1 limone

  • nadev in premaz

  • 500 g slivove marmelade

  • 30 g stopljenega masla


Priprava


1. Mleko segrejemo, nato v polovico zdrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in žlico moke ter dobro premešamo. Kvasni nastavek pustimo stati približno pol ure, da naraste.

2. Zmehčano maslo, sol, jajce, rumen­jak in limonovo lupinico zmešamo s preostankom mleka. Vse to vmešamo k moki in dodamo še vzhajan kvasni nastavek. Najbolje je, da nekaj minut gnetemo z mešalnikom (s kavljem za testo). Gnetemo toliko časa, da dobi testo svilnat lesk. Pustimo ga v posodi, pokrijemo pa ga s svežo kuhinjsko krpo. Na sobni temperaturi naj vzhaja pol ure.

3. Po tem času testo spet temeljito zgnetemo z rokami, in če želimo še posebej fino kvašeno testo, pustimo, da še enkrat vzhaja.

4. Testo nato oblikujemo v svaljek s premerom približno 5 cm. Razrežemo ga na majhne koščke (po približno 50 g). Vsak košček vzamemo v roko, ga plosko pritisnemo in nadevamo z žlico marmelade. Zapremo ga kot paket in vsak buhtelj dobro namažemo z maslom, preden ga položimo v pekač. Nato pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da spet vzhaja.

5. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija.

6. Buhtlje tanko premažemo s stopljenim maslom in pečemo približno pol ure.

Namig: Na začetku peke lahko v pečico postavimo posodico z vodo, da ustvarimo nekaj pare, ki bo poskrbela, da se bodo buhtlji lepše spekli. »Večkrat ko testo vzhaja, manjši in bolj fini postanejo zračni mehurčki, ki nastanejo pri fermentaciji kvasa, je pa z večkrat vzhajanim testom težje delati,« pravi gospa Lucia.


Fotografija: Mark Glassner, arhiv dunajske kavarne Vollpension
Datum Objave: 8.6.2021 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: