Odprta Kuhinja

Buhtlji v obliki pujskov za srečo v novem letu

Pujski naj bi v novem letu prinašali srečo. (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Še pred novim letom skupaj specimo prikupne kvašene pujske, ki prinašajo srečo.

Leto 2023 se poslavlja in pred nami je novo obdobje. Ob novih začetkih ljudje postanemo nekoliko vraževerni, zato obstaja kup pregovorov in običajev, kaj naj bi na silvestrovo smeli početi in česa ne, da nam sreča v novem letu ne bi ušla. Na zadnji večer v letu naj bi se na primer izogibali uživanju perutnine, da sreča v prihodnosti ne bi odletela stran od nas. Prav tako naj bi jedli jedi, ki v življenje prikličejo bogastvo. To so na primer sarme, saj zeljnati listi, v katere so zavite, simbolizirajo bankovce. Okrogle sladice spominjajo na kovance, prav tako naj bi obilje prinašala leča. 

Mesa jastoga naj bi se kljub slavnostni naravi večerje ognili v velikem loku, saj ta plava vzvratno, mi pa se v novem letu ne želimo vračati v preteklost. Nasprotno, pa naj bi srečo prinašali pujski, saj s svojim rilčkom vztrajno rinejo v pravi smeri. In da na silvestrsko obloženi mizi ne bo le pršut, smo se za srečo odločili speči tudi prikupne kvašene pujske, za katere recept najdete spodaj.

 

Sestavine

 • 350 g bele moke (TIP 500)
 • 150 g polnozrnate moke
 • žlička soli
 • žlica sladkorja
 • 70 g masla
 • 7 g suhega kvasa
 • 270 g mleka
 • jajce

Nadev

 • par pečenic, kranjske ali dimljene klobase
 • za pest kislega zelja
 • žlica gorčice

In še ...

 • večja zrna popra za oči
 • nekaj okroglega v dveh manjših velikostih za izrezovanje rilčka in ušes
 • zobotrebci

 

Priprava

 

1. Mleko segrejemo, a le toliko, da je mlačno, in v njem raztopimo maslo. Dodamo jajce in vse skupaj razžvrkljamo.

2. V skledi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol, kvas in sladkor. Prilijemo tekoče sestavine in gnetemo približno 10 minut, dokler testo ne odstopi od posode ter postane gladko in svetleče. Posodo pokrijemo in testo vzhajamo približno uro, da se podvoji.

3. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pri­pravimo kislo zelje in gorčico, pečenico osvobodimo ovoja. Grobo povedano: razparamo jo.

4. Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo testo, kot bi delali potico. Trikrat ga prerežemo vodoravno in trikrat navpično, da dobimo 16 enakomerno velikih kosov testa. Ob zunanjih straneh, kjer so kosi veliko bolj pravokotni, testo obrežemo in ga shranimo, da bomo iz njega naredili rilce in ušesa.

5. Vsak košček premažemo z gorčico, obložimo z žličko kislega zelja in približno enako količino mesa. Robove testa združimo in oblikujemo kroglice. Odlagamo jih na pomaščen pekač, med njimi pa pustimo slab centimeter prostora.

6. Na tanko razvaljamo preostanek testa in izrežemo 16 krogov za rilce in dvakrat toliko krogov za ušesa. Mi smo uporabili kar nastavke za brizganje kreme v večji in manjši velikosti.

7. Večje kroge z malo vode prilepimo na buhtlje, zobotrebec prelomimo na pol in obe polovici zapičimo v krog. To bo pomagalo, da se bo med peko ohranil videz rilca. Manjše kroge na eni strani stisnemo skupaj in jih prav tako z malo vode pritrdimo nad rilce. Vmes globoko potisnemo še poper za oči.

8. Pekač pokrijemo in počakamo približno 40 minut, da pujski postanejo zelo debeli in med njimi ni več prostora.

9. Potisnemo jih v pečico in pečemo 35 minut.

10. Preden postrežemo, odstranimo zobotrebce.

image_alt
Ta korak je ključen, da bodo sarme uspele

Onaplus.si: Kako varne in zdrave so školjke?

 

Datum Objave: 29.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

božič in novo letokruhOdprta kuhinja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.