Odprta Kuhinja

Bujta repa, kot jo pripravi prekmurski gostilničar

Slo., Fokovci, 4.12.2019, Zeleni Gaj, foto. Dejan Javornik
Odpri galerijo
A+   A-
Zimska jed, ki je na mizi najpogosteje v času kolin.Pred osmimi leti je Boštjan Berke na robu vasi Fokovci, ta je v občini Moravske Toplice, začel voditi Gostilno Zeleni gaj, ki tu stoji že štiri desetletja. Sprva je točil le pijačo, a so se lačni popotniki in številni kolesarji vedno znova spraševali, kje bi lahko dobili še kaj dobrega za pod zob. Pa je začel skupaj z mamo Heleno – zanimivo: nihče od njiju ni po poklicu kuhar – ustvarjati še prekmurske dobrote: »Pišemo domačo zgodbo, uporabljamo lokalne sestavine in pripravljamo jedi, ki so jih tu kuhali v preteklosti.« Ena takšnih, januarskih domačih, je zagotovo bujta repa, ki jo je za skuhal Boštjan. Ker je ravno novo leto, je dodal bonus recept, saj je za vas zapisal še navodila za pripravo imenitno pečenih svinjskih reber. Poskusite jih pripraviti doma – z bujto repo ali brez nje!

Boštjan Berke iz Gostilne Zeleni gaj
Boštjan Berke iz Gostilne Zeleni gaj

Sestavine za 4–6 oseb  • 500 g svinjskih kosti

  • 1 kg kisle repe

  • 100 g prosene kaše

  • 2 lovorjeva lista

  • 1 zvrhana jedilna žlica mlete rdeče paprike (sladka oziroma neostra)

  • 5 strokov česna

  • 1 velika čebula

  • 2 veliki žlici masti (ostanek pri peki reber)

  • poper v zrnu sol, mleti poper


Zraven lahko postrežemo: Počasi pečena svinjska rebra

Priprava


1. Najprej poskusimo repo – če se nam zdi preveč kisla, jo speremo z vodo.

2. Potem v večjo posodo vržemo svinjske kosti in jih pokrijemo s kislo repo, poprom v zrnu, lovorjevim listom in tremi olupljenimi stroki česna. Zalijemo z vodo, da pokrijemo vse sestavine, in kuhamo 45 minut.

3. Po pol ure počasnega vrenja dodamo proseno kašo, zmešamo in pustimo, da počasi vre.

4. Medtem pripravimo prežganje do svetlo rjave barve, dodamo čebulo, in jo pražimo do temno rjave, posipamo z mleto rdečo papriko, zalijemo z 2 dl mrzle vode, premešamo in pustimo, da zavre.

5. Vse skupaj zmešamo z repo. Dodamo dva na drobno sesekljanega stroka česna in dve veliki žlici masti (ostanek pri peki reber), solimo in popramo po okusu in pustimo, da se počasi kuha še 15 minut.
Priporočamo še: TOP 5 peciv iz enega pekača, ki so vas zasvojila

Fotografije: Dejan Javornik
Datum Objave: 6.1.2020 ob 08:01

Več iz te teme:

repabujta repaBoštjan Berke

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.