Carske pite: slane kocke, ki uspejo tudi, ko je hladilnik prazen

Po tednih sladkih dobrot smo se odločili, da za spremembo spečemo nekaj slanega. Prigrizek, ki bo šel v slast gostom ali pa članom domačega omizja, bo teknil ob kateri koli uri dneva. Kar nam je pri današnjem receptu najbolj všeč, pa je dejstvo, da so sestavine tako skromne, da lahko kocke pripravimo tudi takrat, ko je hladilnik skoraj čisto prazen in v njem najdemo le še nekaj, iz česar bi lahko sestavili skromen sendvič.
Slane kocke radi pečejo na sosednjem Hrvaškem, v Srbiji pa jih imenujejo tudi carske pite. So perfekten prigrizek za tiste, ki jih bolj kot sladki mikajo slani grižljaji. Ker so bogati z beljakovinami in vsebujejo sestavine, ki si jih pogosto privoščimo zjutraj, pa so tudi odličen zajtrk, ki ga lahko pripravimo vnaprej. Namesto da bi zjutraj na ponvi mešali jajca, lahko na hitro pograbimo nekaj kock in jih zaužijemo v takšni, bolj priročni obliki.
Sestavine
- 4 jajca
- 240 ml kislega mleka (jogurtov lonček)
- 120 ml olja
- 1 pecilni prašek
- 120 g moke
- 250 g sesekljane šunke
- 200 g ribanega sira
- 2 do 3 sesekljane kisle kumarice
- 1 sesekljana kisla paprika
- 1/2 žličke suhega origana
- sol
Priprava
- Najprej ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Nasekljamo šunko (lahko uporabimo tudi kuhan pršut), naribamo sir, kisle kumarice in papriko narežemo na majhne koščke.
- Beljake stepemo v sneg, jim dodamo rumenjake, sol in olje. Dodamo kislo mleko, moko in pecilni prašek. Zmešamo v gladko zmes in vmešamo sesekljane sestavine, sir in origano.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo, dokler pita po vrhu ni zlatorjave barve, nož pa ostane suh, če ga zapičimo vanjo.
Nasvet: Če si želite slano pecivo še popestriti, avtorica recepta predlaga, da ga proti koncu pečenja vzamete iz pečice ter premažete s kečapom in posujete s semeni sezama. Nato pekač vrnete v pečico ter pečete še 5 minut, da kečap karamelizira. Počakate, da se pita nekoliko ohladi, nato jo razrežete na kocke in postrežete.