Odprta Kuhinja

Čas za kosilo: porketa, kraljica med pečenkami

Porketa
Odpri galerijo
A+   A-
Porketa je počasi pečena pečenka iz svinjske potrebušine, ki je zelo sočna in bogatega okusa. In kako šele diši!

Na praznični mizi ne sme manjkati dobra in lepa pečenka. Porketa, ki je sicer pripravljena iz cenejšega kosa mesa – potrebušine, to zagotovo je. Ker vsebuje veliko maščobe, bo med dolgo peko na nižji temperaturi postala naravnost božanska, polnega okusa, hkrati pa bo ohranila tudi sočnost. Začinili smo jo v božičnem duhu in dodali malce klinčkov, pri tem pa se držali pravila »manj je več«, da ne bi prevladali nad vsem ostalim.

Pečenko smo spekli na zelenjavni posteljici, da smo tako pridobili osnovo za izjemno bogato omako, ki je zelo pomemben element slavnostnega jedilnika, da vse skupaj poveže in zaokroži. Sploh, če se na krožniku znajdejo še skutni štruklji. Mi smo jih izbrali iz linije SPAR GOURMET, saj so prav tako dobri kot domači.

Kaj pa vino? »Gre za strukturno jed, ki ima intenzivno aromo. Zraven je marmelada, ki bo dodala neko sladkobo. Imamo omako za sočnost. Štruklji dodajo težnjo k sladkemu, sočnemu,« naš recept opiše somelje Valentin Bufolin, zato priporoča spodnja rdeča vina.

Valentin in Mateja vam želita lepe praznike, veliko dobrot in kozarček izbranega vina.
Valentin in Mateja vam želita lepe praznike, veliko dobrot in kozarček izbranega vina.

Porketa

  • 1,5 kg svinjske potrebušine (s kožo, brez kosti)
  • velik šopek peteršilja, vejica rožmarina
  • 3 žličke soli
  • žlička mletih klinčkov
  • naribana lupinica bio limone
  • 2 žlički zdrobljenega popra
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici olja

Dodatno za peko

  • pol SPAR ptujske čebule
  • manjši kos pora
  • sveža rdeča paprika
  • manjše jabolko
  • 2 dl belega vina

Omaka

  • zelenjava in sokovi od pečenke
  • žlica SPAR PREMIUM brusnične marmelade
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlica moke
  • pb. 2 dl vroče vode

Za postrežbo

  • 2 paketa skutnih štrukljev SPAR GOURMET

Priprava

  1. Pečico vključimo na 250 stopinj.
  2. Kožo mesa osušimo s papirnato brisačko. Kožo malce zarežemo do maščobe, prav tako nekajkrat križno zarežemo meso, da bo tako vsrkalo več marinade.
  3. Šopek peteršilja nasekljamo in ga prestavimo v skodelico. Dodamo sol, sladkor, klinčke, poper, naribamo limonovo lupinico, prav tako česen in dolijemo olje. Pomešamo in vse skupaj dobro vtremo v meso.
  4. Meso zvijemo v rulado in ga po vsej dolžini učvrstimo z vrvico na vsaka 2 cm. Za še boljši okus lahko tako pripravljeno meso postavimo v hladilnik že večer prej. Na ta način se bo tudi koža nekoliko izsušila in bo med peko postala bolj hrustljava.
  5. Čebulo, por, jabolko in rdečo papriko narežemo na večje koso in položimo v pekač. Na vse to položimo meso, pri tem pa naj bo del, kjer se rulada stika, obrnjeno navzdol. Če ste ga imeli čez noč v hladilniku, naj bo najprej uro na pultu, da se segreje na sobno temperaturo. Kožo pa obrišite s papirnato brisačko, da bo čim bolj suha. Dolijemo še vino.
  6. Pekač potisnemo v pečico za 30 minut, nato temperaturo znižamo na 170 stopinj in meso pečemo še 3 ure. Med peko v pekač dolivamo vodo ali vino, da se zelenjava ne zažge. Po potrebi na koncu vključimo funkcijo žar. 

Omaka

  1. Posoda, v kateri se je spekla pečenka, je polna božanskega okusa, ki ga nikar ne zavrzimo. Pečenko prestavimo na krožnik, posodo pa vrnemo na ogenj.
  2. Zelenjavo malce pretlačimo in posujemo z moko. Kuhamo nekaj minut in dodamo še paradižnikovo mezgo ter marmelado. Pomešamo in zalijemo z vodo. A ne vse hkrati, bolje bo postopoma, da lahko nadzorujemo gostoto končne omake. Kuhljamo še kakšnih 10 minut.
  3. Omako precedimo in jo prelijemo v omačnico.

Postrežba

Pečenka je tako lepa, da bi bilo škoda, da jo razrežemo vnaprej. Priporočamo, da to naredite pred gosti. Zraven ponudite skutne štruklje, zabeljene z drobtinicami, in pa božansko omako.

   
   

image_alt
Čas za kosilo: losos s krompirjevo skorjico (VIDEO)

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!


Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija

Datum Objave: 22.12.2023 ob 11:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: