Odprta Kuhinja

Čas za kosilo: losos s krompirjevo skorjico (VIDEO)

Losos s krompirjevo skorjico
Odpri galerijo
A+   A-
Mehak in sočen lososov file, prekrit s hrustljavimi krompirjevimi cekinčki. Hitro pripravljeno in okusno kosilo, ki pričara praznično vzdušje.

Če bi za praznike na mizo radi položili nekaj morskega, a ne preveč zahtevnega za pripravo, je to pravi recept. Od lupljenja krompirja do trenutka, ko boste jed potisnili v pečico, bo minilo pičlih 30 minut, zato se ta lososova dobrota uvršča med tiste ideje z oznako – malo dela, a veliko užitka.

Da bo v kuhinji zadišalo po božiču, bomo lososa marinirali v pomarančnem soku, ki se tej ribi neverjetno lepo poda, in ga dodatno začinili s svežino rožmarina. Pod krompirjevo skorjico bo med peko ostal sočen, dišeč in mehak kot maslo. Pečenega položimo na ovalen krožnik in okrasimo s kolobarji pomaranče ter vejicami svežih zelišč, poleg pa ponudimo kremast grahov pire. Kako do tako intenzivne zelene barve? Odgovor se skriva v bliskoviti pripravi: zamrznjen grah stresemo v osoljen krop in ga kuhamo le kakšne tri minute. Nemudoma ga odcedimo in prestavimo v blender, dodamo pol decilitra vode, v kateri se je kuhal, in gladko pretlačimo. Nato postopoma dodajamo kocke mrzlega masla, da nastane naravnost svilen pire. Zelo priporočamo, da mu primešate še žlico ali dve limoninega soka, kajti grahu doda svežino in povzdigne okus.

Valentin Bufolin, najboljši somelje Slovenije, je tudi tokrat poiskal tri vinske spremljave: »Imamo ribo, ki je lahkotna, a z intenzivno aromo, ki jo dopolnimo z grahom. Priporočil bi lahkotna bela vina za tiste, ki radi okušajo svežino. Izbral sem rebulo iz Kleti Brda, kraško malvazijo iz vinske kleti Štoka in nekaj malce bolj konkretnega – belo zvrst s Kmetije Prinčič.«

Ob lososu ponudimo kremast in svilen grahov pire
Ob lososu ponudimo kremast in svilen grahov pire

Losos s krompirjevo skorjico in grahovim pirejem

  • 700 g lososovega fileja
  • sok in lupinica bio pomaranče
  • nasekljan rožmarin
  • 2 srednje velika krompirja SPAR za pečenje
  • oljčno olje SPAR
  • sol, poper
  • 500 g zamrznjenega graha S-BUDGET
  • 50 g masla SPAR
  • 2 žlici soka limone

Priprava

  1. Lososa najprej mariniramo, tako da ga polijemo s sokom pomaranče, posujemo s pomarančno lupinico in ščepom soli ter pokapljamo z oljčnim oljem.
  2. Pečico vključimo na 180 stopinj z ventilacijo.
  3. Krompir olupimo in z mandolino narežemo na tanke cekinčke, ki jih lahko pred nadaljevanjem postopka malce skuhamo. Tri minutke bodo dovolj. Tako se izognemo, da bi krompir med hitro peko ostal surov. Kuhane cekinčke osušimo in jih damo v skledo, malce pokapljamo z oljčnim oljem, rahlo popopramo ter dobro premešamo.
  4. Lososa s kožo navzdol prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
  5. Po vrhu ga obložimo s krompirjevimi cekinčki, da dobimo vzorec ribjih lusk.
  6. Potisnemo v pečico in pečemo približno 25 minut. Zadnjih 5 minut vklopimo funkcijo žar.
  7. Zamrznjen grah stresemo v slan krop in kuhamo 3 minute. Grah odcedimo in ga stresemo v blender. Dodamo še malce vode, v kateri se je kuhal (pol decilitra ali po potrebi več) in ga pretlačimo v gladek pire. Na koncu postopoma dodamo kocke masla, za zaključek pa še 2 žlici limoninega soka. Grahov pire ponudimo kot prilogo ob lososu.

Valentin in Mateja vam želita lepe praznike!
Valentin in Mateja vam želita lepe praznike!

     
     

image_alt
Čas za kosilo: Mateja in Valentin priporočata hitro pripravljeno pastirsko pito (VIDEO)


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija

Datum Objave: 14.12.2023 ob 09:12

Več iz te teme:

videobožič in novo letokosilomorska hranalososkrompirribe in morski sadeži

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja