Odprta Kuhinja

Lonček zrnatega sira lahko v nekaj potezah spremenite v to viralno tiktok jed

Zrnati sir. (Foto: NataliPopova/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi to se da s priljubljenim sirčkom. Tokrat pripravljamo zajtrk, ki v teh dneh navdušuje množice na družbenih omrežjih.

Če se zjutraj veselimo zajtrka, lažje vstanemo iz postelje, zato je na zalogi vedno dobro imeti kak recept, ki nas bo spravil pokonci. Zajtrk je prvi odmerek energije v dnevu in pomembno je, da vsebuje čim več hranilnih snovi, ki nam bodo služile kot gorivo za čim dlje. Vsaj do kosila! Po besedah nutricionistov to pomeni, da naj bo obrok čim bolj uravnotežen, vsebuje pa naj tudi lepo količino beljakovin.

Na tiktoku opažamo, da kot vir beljakovin avtorji receptov radi uporabljajo zrnati sir, ki je nekakšna bolj slana skuta v majhnih kroglicah. V mnogih receptih služi kot nadev za sendviče, namaz za kruh in podobno, zdaj pa po spletu lomasti nov recept. Pred časom smo vam predstavili štručke brez glutena, ki imajo za osnovo zrnati sir. Motili smo se, ko smo mislili, da bo to vrhunec in zaključek tega trenda: v vmesnem času so uporabniki predvsem tiktoka razvili sladolede, jajca in še nešteto drugih predlogov, ki vsebujejo ta sir, tudi pri nas zelo priljubljen.

Mimogrede: zrnati sir je pravzaprav starodavna sestavina. Že v antični Grčiji in Egiptu so mleko shranjevali v želodce prežvekovalcev. Ko se je sesiril, ni mogel biti kaj dosti drugačen, vsaj po strukturi ne, od tega, kar danes imenujemo zrnati sir. Čeprav tako starodaven, pa so ga začeli v komercialnem obsegu izdelovati pred nekaj več kot pol stoletja. Dobro je znan vsem, ki poskušajo shujšati – nekdaj je bil znan kot zaviralec lakote.

Zrnati sir je tokrat osnova neke vrste tortilje, v katero zavije druge sestavine. Takšni in drugačni zavitki so izjemno priročni, današnja različica pa je zanimiva, ker ne vsebuje moke in s tem glutena in si jo lahko privoščijo tudi alergiki. Namig: napecite jih na zalogo. Trditi, da je praktično vsako jutro prižigati pečico, bi bilo res nesmiselno.

Brez mesenja in packanja

Takšen zvitek lahko zaužijemo takoj, lahko pa ga spakiramo za s seboj in si ga privoščimo kot službeno malico. Pri tej jedi ne gre kaj preveč komplicirati, potrebne pa bo nekaj vaje: različne vrste zrnatih sirov se pri peki obnašajo različno, najmanj uspeha pa imajo po navadi nadebudni kuharji s tistimi recepti, ki vsebujejo samo zrnati sir. Če bi poskusili, lahko dodate vsaj nekaj čičerkine moke ali lanenega semena, za vezavo.

Še namig: če imate opravka z zelo tekočim zrnatim sirom, priporočamo, da vanj vmešate žličko koruznega škroba, ki bo vse skupaj nekoliko uravnotežil, hkrati pa poskrbel, da bo končni rezultat bolj hrustljav. Pri peki se bo ta nenavadna palačinka ob robovih zelo zapekla, naj vas ne skrbi, tako naj bi bilo.

Recept: Tortilja iz zrnatega sirčka

Zrnati sir v receptih navadno nastopa v vlogi nadeva ali dodatka, tu pa je zavzel čisto novo vlogo. Recept je najnovejši v vrsti obsesije, ki je zajela družbena omrežja, kjer s tem mlečnim izdelkom pripravljajo vse od sladoleda naprej. Namig: nekateri ga pečejo kar samega, brez jajca, ampak v tem primeru se bo ta nenavadna omleta samo izsušila in postala lomljiva.

Sestavine

  • lonček zrnatega sira
  • 2 jajci
  • za pest mešanice semen
  • Nadev
  • polovica avokada
  • svež paradižnik
  • jajce
  • dve rezini slanine

Priprava

  1. Pečico priključimo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko. V posodi zmešamo lonček zrnatega sira in dve jajci, da dobimo enakomerno gladko zmes. Namažemo jo na papir za peko v tankem sloju in po želji potresemo s semeni. Pečemo okrog 30 minut.
  2. Ko je ta posebna tortilja pripravljena, jo po polovici premažemo z zmečkanim avokadom, prekrijemo z narezanim paradižnikom, popečeno slanino in ocvrtim jajcem. Po želji dodamo poljubne dodatke in vse skupaj zvijemo kot palačinko ali prepognemo in narežemo na manjše rezine.

 

Datum Objave: 15.7.2024 ob 07:07

Več iz te teme:

hitro in preprostozrnati sirtiktok

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.