Odprta Kuhinja

Če imate kozarček suhih paradižnikov, lahko pripravite te božanske testenine

Če imate na zalogi suhe paradižnike, lahko skuhate božanske špaget (Foto: zkruger/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Preprosta, hitro pripravljena jed, ki jo postrežemo kot kosilo ali zgodnjo večerjo.

Posušeni paradižniki pridejo prav, ko svežih ali konzerviranih ni na voljo, seveda pa tudi vselej, ko želimo malo posebno jed. Suhi paradižniki imajo v primerjavi s svežimi precej močnejši okus, poleg tega so praviloma slani, zato previdno pri dosoljevanju.

Na trgu ali v trgovini so precej dragi, zato se marsikdo sprašuje, kako jih posušiti doma. Ni zahtevno, vzeti pa si je treba dovolj časa. Tradicionalno se sušijo na soncu, a to je seveda mogoče le v deželah z vročimi poletji. Tudi pri nas bi šlo, zlasti na Primorskem, a poleg toplega, sončnega vremena moramo poskrbeti še za higieno. Paradižnik, ki ga sušimo nekje na prostem, bo namreč pritegnil muhe in drug mrčes, da se bo pasel po njem, zato ga je dobro zaščititi, najbolje z gosto mrežico, da bo dovolj zračno. Sicer pa ga večina suši v kuhinjski pečici, dober rezultat pa dobimo tudi v dehidratorju oziroma sušilcu sadja. Res pa je, da lahko na ta način sušimo le manjše količine, pečico in dehidrator pa moramo greti kar več ur, preden bodo narezani plodovi dovolj suhi.

image_alt
Ponavljamo uspešnico: delavnica peke biskvita za torto in rulado, ki vedno uspe

Špageti s suhimi paradižniki

Pred uporabo suhe paradižnike obvezno namočimo v vodi za približno deset minut, sicer bodo ostali žilavi, tudi če jih bomo dušili v omaki. Seveda se bodo zmehčali, če jih kuhamo v enolončnici ali omaki. Če uporabimo paradižnik, vložen v olje, namakanje seveda ni potrebno. Vloženi v olje in dobro zaprti v steklenice bodo tudi obstojnejši od suhih.

Za 4 osebe.

  • 300 g špagetov
  • 200 g suhih paradižnikov
  • 100 g pancete
  • 1 skodelica črnih oliv brez koščic
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • 1 dl suhega belega vina

Priprava

  1. Paradižnike za deset minut namočimo v vodi, odcedimo in narežemo na koščke.
  2. Panceto narežemo na koščke in prepražimo na oljčnem olju. Ko je zapečena, dodamo paradižnike, zalijemo z vinom in dušimo, dokler tekočina ne povre. Previdno solimo, saj so lahko že paradižniki zelo slani, popramo in dodamo na koščke narezane olive.
  3. Špagete skuhamo v slani vodi, odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Dodamo omako, dobro premešamo in pustimo pokrito pet minut, preden postrežemo.

Priporočamo še: Rezine z jagodami in bezgom brez peke

 

Datum Objave: 21.5.2024 ob 06:05

Več iz te teme:

špagetitesteninehitro in preprosto

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper