Odprta Kuhinja

Če imate pri roki breskve, pripravite te preproste sladke grižljaje

Breskov kolač. (Foto: StephanieFrey/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Sezona breskev je tu in če imate na zalogi vsaj štiri sočne sadeže, imamo predlog za božansko sladico.

Obožujemo, kadar s preprosto pripravo lahko dosežemo odlične okuse. Ker smo v teh vročih dneh malce lenobni, vseeno pa bi radi porabili breskve, ki jih imamo na zalogi, nam je všeč spodnji recept. Maso za kolač namreč pripravimo kar v eni sami posodi in pri celotni pripravi nikakor ne kompliciramo. 

Seznam sestavin je tako osnoven, da vam najverjetneje ne bo treba niti v trgovino, prav tako ne bo treba slediti nobenim zapletenim korakom. Vse skupaj bo pripravljeno v le nekaj minutah, pečica pa bo imela dela za manj kot uro časa. Skratka, kolač bo nared en dva tri, zato je odličen tudi za takrat, ko se nam na vrtu pojavijo nenapovedani obiski. Vse skupaj bo seveda še bolj slastno, če breskov kolač ponudimo skupaj s kepico vaniljevega sladoleda!

Sestavine

  • 4 olupljene in narezane breskve

Crumble

  • 65 g belega sladkorja
  • 80 g navadne moke
  • 45 g stopljenega surovega masla

Biskvit

  • 180 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 50 g zmehčanega surovega masla
  • 50 ml rastlinskega olja
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 120 ml polnomastnega mleka

Priprava

  1. Pečico segrejte na 160°C in namažite okrogel pekač s 23 cm premera z maslom.
  2. Za pripravo crumbla zmešajte beli sladkor, navadno moko in stopljeno maslo v drugi posodi, dokler ne dobite drobljive teksture. Postavite na stran.
  3. Za testo v veliki mešalni posodi stepite zmehčano maslo, rastlinsko olje in sladkor v prahu, dokler zmes ni lahka in puhasta.
  4. Dodajte jajci eno po eno, vsakič dobro stepite. Vmešajte vanilijevo pasto.
  5. V drugi posodi zmešajte samovzhajajočo moko, pecilni prašek in sol.
  6. Postopoma dodajajte suhe sestavine v mokro zmes, izmenično s polnomastnim mlekom. Začnite in končajte s suhimi sestavinami. Mešajte, dokler se ne povežejo, pri tem pa pazite, da ne pretiravate, da masa ne bo polna mehurčkov.
  7. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedite.
  8. Rezine breskev razporedite po vrhu testa.
  9. Čez vse skupaj enakomerno posujte še crumble.
  10. Pecite v segreti pečici približno 40-45 minut oziroma dokler zobotrebec, vstavljen v sredino kolača, ne pride ven čist.
  11. Ko je torta pečena, jo odstranite iz pečice in pustite, da se v pekaču hladi približno 15 minut.
  12. Po hlajenju lahko kolač postrežete še topel ali pri sobni temperaturi. 
Datum Objave: 12.7.2024 ob 07:07

Več iz te teme:

hitro in preprostobreskvekolač

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.