Če obožujete cimetove rolice, si jih morate za pusta takole ocvreti

Odpri galerijo
A+ A-
Kdo bi si mislil, da bomo okoli pusta razmišljali o cimetkah! Blaž in Tjaša (Midva kuhava) sta poskrbela za ocvrto različico, ki bo marsikje nadomestila klasične krofe.
Za letošnje pustovanje sva v vroče olje potunkala nama nadvse ljube cimetove rolice. Odlikujeta jih ocvrta skorjica ter sočna in mehka sredica, ki ju povezuje spirala dišečega cimetovega nadeva.
Ker duška za pusta nikoli ni dovolj, si ga dodamo še s slastnim sladkornim prelivom.
Ocvrte cimetove rolice
Slastne spirale, ki zlahka hipnotizirajo.
Testo
- 400 g moke
- 30 g sladkorja
- 1 jajce
- vrečka suhega kvasa
- 190 ml mlačnega mleka
- 70 g zmehčanega masla
Nadev
- 40 g masla
- 2 žlički cimeta
- 60 g rjavega sladkorja
Preliv
- žlica stopljenega masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 2–3 žlice mleka
- žlička vaniljeve arome
Drugo
- olje za cvrtje, zobotrebci
Priprava
- Vse sestavine za testo stresemo v posodo kuhinjskega robota, zmešamo in gnetemo 2 minuti.
- Med gnetenjem postopoma dodajamo zmehčano maslo, nato zgnetemo do konca – skupaj 10 minut. Posodo s testom pokrijemo in jo eno uro pustimo na toplem.
- Oblikovanje: testo prenesemo na delovno površino in razvaljamo v pravokotnik, velik približno 30 x 50 cm.
- Premažemo ga z zmehčanim maslom, potresemo z mešanico rjavega sladkorja in cimeta ter tesno zvijemo v dolg zvitek.
- Na obeh koncih odsekamo štrukeljca, preostalo pa narežemo na 12 rolic, ki jih razporedimo po peki papirju tako, da vmes ostane dovolj prostora za razrez – vsaka mora pred namakanjem v olju počivati na svojem kosu peki papirja.
- Rolice pred cvrtjem potolažimo s 30- do 45-minutnim vzhajanjem.
- Ko se napihnejo, jim repek pritrdimo z zobotrebcem, da se med cvrtjem ne odvijejo.
- Cvrtje: na srednji do močan ogenj postavimo pisker, dovolj širok za cvrtje treh rolic. Vanj vlijemo za 3 prste olja in ga segrejemo na delovno temperaturo. Olje je dovolj vroče, ko vanj pomočimo ročaj kuhalnice in se okoli njega pojavijo mehurčki.
- Peki papir med rolicami razrežemo, da jih lažje prenesemo do lonca. Tri previdno odstranimo s papirja in jih položimo v olje. Cvremo jih po 1–2 minuti na vsaki strani, nato jih odcedimo in prenesemo v posodo s papirnatimi brisačami.
- Postopek ponovimo še z drugimi.
- Ko se malce ohladijo, jim ukrademo zobotrebce.
- Preliv: v posodici zmešamo vse sestavine za preliv in z njim prelijemo še vroče rolice.
Priporočamo še: Krofi crème brûlée: za vas smo preskusili največji pustni trend (VIDEO)
Datum Objave: 24.2.2025 ob 08:02