Odprta Kuhinja

Če obožujete rakce, si skuhajte to preprosto in zdravo jed

Tokrat ponujam preprosto jed z rakci. Za okus in skomine po morju. (Foto: Vladislav Chusov/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tokrat ponujam preprosto jed z rakci. Za okus po poletju in skomine po morju.

Morska hrana koristi zdravju vsakega človeka. Tudi otrokom, saj vpliva na njihov umski razvoj. Res pa je, da si jo privoščimo preredko. Prehranski strokovnjaki svetujejo vsaj dva obroka z ribami na teden, čeprav si večina med nami privošči le enega. Nekateri znajo povedati kar nekaj izgovorov, ki govori proti uživanju rib. Eden najbolj očitnih je ta, da ribe vsebujejo večje količine metilnega živega srebra, ki je zdravju škodljiv. Vendar je ta izgovor iz trte izvit! Raziskovalci so odkrili, da le večje ribe roparice (mečarica, morski pes in tudi tun) vsebujejo presežke tega škodljivega elementa, vse druge ribe pa ne. Prav tako je zdravju škodljivo uživanje večjih količin hobotnic in lignjev. Školjke so bolj onesnažene z različnimi vrstami toksinov gliv, ki se nalagajo v notranjih organih in pogosto po zaužitju povzročajo blage prebavne motnje. Rakci so zavoljo teh dejstev manj nevarni in zaradi bogatega vira cinka tudi za zdravje koristni.

Manjše ribe, ki se prehranjujejo pretežno s fitoplanktonom, so za zdravje tako koristne, da bi jih morali vključevati v svoj jedilnik pogosto, in to v veliko oblikah. Ne pozabimo pa niti na rakce, saj vsebujejo precej cinka, ki je potreben za več kot 300 procesov v telesu. Pomanjkanje cinka se hitro pokaže v belih lisah na nohtih, cepljenju nohtov, sivenju las in v počasnejšem celjenju ran.

Riž z rakci

 • 2 paradižnika
 • 3 stroki česna
 • oljčno olje
 • 500 g repkov rakcev
 • kozarec vina
 • sesekljana sveža zelišča
 • 300–400 g rjavega riža

Priprava

 1. Rjavi riž skuhamo v malo vode. Proti koncu odstavimo in pokrijemo, da riž popije odvečno vodo in z njo hranilne snovi.
 2. Medtem paradižnik očistimo in narežemo, česen sesekljamo. Vse skupaj na hitro popražimo na malo oljčnega olja. Dodamo repke rakcev in pokrito dušimo nekaj minut.
 3. Prilijemo vino in nekaj minut odkrito kuhamo, da alkohol izpari.
 4. Omako primešamo kuhanemu rjavemu rižu. Solimo in primešamo šop sesekljanih zelišč. Ponudimo s solato.

Ob skupnem kuhanju kosila se pogovorimo o prehranjevanju, ki je pomembno za naše zdravje. Od pravilne prehrane je odvisno, kakšni in kako zdravi bomo.

Priporočamo še: Ponavljamo uspešnico: delavnica peke biskvita za torto in rulado, ki vedno uspe

Datum Objave: 14.5.2024 ob 06:05

Več iz te teme:

rižrakciribe in morski sadežikosilo

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.