Če puranje zrezke naredimo tako, bodo neverjetno mehki
Odpri galerijo
A+ A-
Puranji zrezki v marinadi iz kislega mleka, ki zagotavlja, da bo meso zelo mehko, zraven pa koromač in gobice.
Priprava: 45 minut; peka: 10 minut.
Puranji zrezki
Za marinado
- 250 g kislega mleka (ali jogurta)
- lupina pol eko limone
- sok cele limone
- žlička soli
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
In še
- večja čebula
- večji koromač (z listi)
- 200 g gobic šitak (ali šampinjonov)
- 500 g puranjih prsi
- malo olja za peko
Priprava
1. V posodo damo vse sestavine za marinado in premešamo.
2. Meso narežemo na približno pol centimetra debele zrezke, po potrebi jih nametuljčkamo, da dobimo večje. Zrezke potopimo v marinado, poskrbimo, da so vsi preliti. Posodo pokrijemo s pokrovom ali krožnikom, folijo in pustimo na sobni temperaturi pol ure.
3. Čebulo in koromač prerežemo na pol, nato pa vsako polovico na rezine. Debela in že skoraj olesenela stebla koromača zavržemo, liste prihranimo. Gobice narežemo na večje rezine.
4. V ponvi na malo olja na hitro popražimo čebulo, nato koromač, nazadnje dodamo gobice in kako minuto pečemo oziroma pražimo. Solimo in preložimo na krožnik.
5. V isti ponvi nato spečemo zrezke. Zelo verjetno bomo to naredili v dveh serijah. Pazimo, da popečemo na eni strani, nato po dveh minutah zrezek obrnemo in pečemo še največ dve minuti na drugi strani. Preložimo na servirni krožnik.
6. Ko spečemo vse meso, v ponev vrnemo popraženo zelenjavo, vse prelijemo s preostankom marinade in posodo oplaknemo z vodo ter še to prilijemo v ponev, da omako malce razredčimo. Zavremo in omako prelijemo po zrezkih.
7. Okrasimo z listi koromača in kmalu postrežemo z njoki, kuhanim rižem, krompirjem, vsekakor z nežno in blago prilogo.
Različica: Na enak način spečemo zrezke iz piščančjih prsi.
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 11.2.2022 ob 11:02