Odprta Kuhinja

Čemažev namaz, ki ga jedo tudi tisti, ki tej rastlini niso naklonjeni

Čemažev namaz s skuto (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Odličen namaz za narezke, kot priloga k mesu, podlaga za sendviče ali preprosto obogatitev kosa kruha.

Prebujati so nas začeli ptičje žvrgolenje, toplejši sončni žarki. Če za trenutek obstanemo in pogledamo okoli sebe, vidimo, da so travniki vsak dan bolj zeleni in vedno bolj polni znanilcev pomladi. Vsaka pomladna roža, ki jo ugledamo, se zdi najlepša, a poleg tega da so lepe, so med njimi tudi takšne, ki služijo zdravju človeka. Če ta čas zamudimo oziroma prespimo, bomo pozneje po vsem tem le hrepeneli, saj jeseni trobentic, dišečih vijolic, čemaža, pljučnika, lapuha, mladega regrata in še nekaterih rož ne bo mogoče nabrati.

Čemaž je najmočnejši čistilec in razstrupljevalec organizma in vas že pričakuje predvsem v bukovem gozdu ali na tržnicah.

V kuhinji je uporaben na sto in en način, z njim lahko pripravimo vrsto jedi: čemaževe štruklje, čemaževe cmoke, čemaževe njoke, čemaževo olje, čemažev namaz, čemaževo juho, čemažev pesto, čemaževe palačinke. Tokrat naj bo kar v namazu s skuto, ki ga boste pripravili mimogrede. Skuta omili njegovo ostrino, zato bo všeč tudi tistim, ki mu niso preveč naklonjeni.

Najprej nasekljamo čemaž z oljčnim oljem in mandlji. (Foto: Sonja Ravbar)
Najprej nasekljamo čemaž z oljčnim oljem in mandlji. (Foto: Sonja Ravbar)
Sestavine za naš namaz: čemaž, oljčno olje, skuta, limona, mandlji. Trobentice in vijolice naj ne ostanejo le okras. Zaužijte jih ob namazu, saj so zdravilne. (Foto: Sonja Ravbar)
Sestavine za naš namaz: čemaž, oljčno olje, skuta, limona, mandlji. Trobentice in vijolice naj ne ostanejo le okras. Zaužijte jih ob namazu, saj so zdravilne. (Foto: Sonja Ravbar)

Čemažev namaz

  • 100 ml olivnega olja
  • 2 šopka čemaževih listov
  • žlica praženih mandljev
  • 200 g skute
  • sok pol limone
  • sol

Priprava

  1. V sekljalnik vlijemo olje, dodamo čemaž in mandlje ter začnemo s sekljanjem.
  2. Ko je čemaž nasekljan na drobno, dodamo ostale sestavine in premešamo, da dobimo gladek namaz. Količine lahko priredimo svojemu okusu. Če je namaz pregost, dodamo olje, lahko dodamo več skute in s tem uravnavamo moč okusa čemaža.
  3. Namaz bo v stekleni posodi, ki jo postavimo v hladilnik, zdržal nekaj dni.

Priporočamo še: Nasvet zeliščarja: zdaj je čas za ta zdravilni napitek, ki bo očistil organizem

Datum Objave: 20.3.2024 ob 09:03

Več iz te teme:

prigrizekskutačemažčemažev namazVegi

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.