Česnova juha
Odpri galerijo
A+ A-
Preprosto do čudovite dišeče juhice.
Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.
Sestavine
- večji krompir, 2–3 rezine kruha
- 2 glavici česna
- sol, poper, 2 žlici masla
- vejica majarona
- liter jušne osnove
Priprava
1. Eno glavico česna olupimo in stremo. Krompir olupimo, narežemo.
2. V loncu razpustimo žlico masla in dodamo polovico česna. Previdno pražimo nad šibkim ognjem, le toliko, da zadiši. Nato dodamo krompir, pražimo še minuto in takoj zalijemo z jušno osnovo, da ustavimo praženje. Zavremo, solimo, popramo in pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 10–15 minut, da se krompir povsem zmehča.
3. Medtem narežemo kruh na kocke in ga posebej v ponvi na žlici masla hrustljavo opečemo. Olupimo in stremo še drugo glavico česna.
4. Ko je krompir mehak, damo v juho preostali česen in kuhamo največ dve minuti.
5. Zdaj juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, po potrebi razredčimo, dosolimo in odišavimo z malo majarona. Ne preveč, saj želimo krepak okus po česnu.
6. Juho ponudimo z opečenimi maslenimi kruhovimi kockami, po njej pa postrežemo veliko skledo solate iz radiča, endivije s koščki mesa iz nedeljske juhe, toplim fižolom in kockami sira.
Različica: Namesto krompirja uporabite 2 žlici zdroba. V juho dodajte sir, ki se dobro topi. Za gostejšo, bolj kremno juho, tudi bolj kalorično, vzemite dva velika krompirja in juho okrepite še s sladko smetano.
Naredimo vnaprej: Ta česnova juha je sicer hitro kuhana, vendar jo lahko pripravite tudi tri dni vnaprej.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poizkusite še: Lečna solata z dimljenim lososom
Datum Objave: 26.11.2017 ob 07:11