Česnova juha

Preprosto do čudovite dišeče juhice.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– večji krompir, 2–3 rezine kruha
– 2 glavici česna
– sol, poper, 2 žlici masla
– vejica majarona
– liter jušne osnove

Priprava

1. Eno glavico česna olupimo in stremo. Krompir olupimo, narežemo.

2. V loncu razpustimo žlico masla in dodamo polovico česna. Previdno pražimo nad šibkim ognjem, le toliko, da zadiši. Nato dodamo krompir, pražimo še minuto in takoj zalijemo z jušno osnovo, da ustavimo praženje. Zavremo, solimo, popramo in pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 10–15 minut, da se krompir povsem zmehča.

3. Medtem narežemo kruh na kocke in ga posebej v ponvi na žlici masla hrustljavo opečemo. Olupimo in stremo še drugo glavico česna.

4. Ko je krompir mehak, damo v juho preostali česen in kuhamo največ dve minuti.

5. Zdaj juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, po potrebi razredčimo, dosolimo in odišavimo z malo majarona. Ne preveč, saj želimo krepak okus po česnu.

6. Juho ponudimo z opečenimi maslenimi kruhovimi kockami, po njej pa postrežemo veliko skledo solate iz radiča, endivije s koščki mesa iz nedeljske juhe, toplim fižolom in kockami sira.

Različica: Namesto krompirja uporabite 2 žlici zdroba. V juho dodajte sir, ki se dobro topi. Za gostejšo, bolj kremno juho, tudi bolj kalorično, vzemite dva velika krompirja in juho okrepite še s sladko smetano.

Naredimo vnaprej: Ta česnova juha je sicer hitro kuhana, vendar jo lahko pripravite tudi tri dni vnaprej.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Lečna solata z dimljenim lososom

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.