Česnova kremna juha

Česnova juha je prijetnega okusa in se bo prilegla vse leto, priprava je preprosta, pa še hitro bo nared.

Česen je pomembna sestavina v številnih jedeh. Svež ima oster vonj in pekoč okus, ki marsikoga odvrne, ljubitelji pa se mu ne bodo odrekli, čeprav imamo po njem neprijeten zadah. To uspešno rešimo z grizljanjem svežega peteršilja, potem si umijemo še zobe in zadah bo izginil. Zato kar mirno uživajmo v solati, v katero nasekljamo česen. Kuhan ali dušen izgubi ostrino in vonj, vendar večini ni prijetnega okusa. Zato ga v jedi, kjer smo skuhali celega, na koncu pretlačimo z vilicami in vmešamo v jed. Bolj občutljivi ga, ko je jed kuhana, odstranijo. Česen lahko tudi vlagamo v kis ali olje in ponudimo k narezku, kot na primer čebulček.

Sestavine za 4 osebe

– 3 ali 4 glave česna
– 3 krompirji
– 3 dl smetane za kuhanje
– 1 dl mleka
– šopek drobnjaka ali peteršilja
– olje, sol

Priprava

Česen olupimo, damo v lonec in prelijemo z vodo, da je pokrit. Kuhamo 15 minut in odcedimo, vodo prihranimo. Česen stresemo nazaj v lonec in ga malo pretlačimo z vilicami. Dolijemo malo olja in pražimo česen približno pet minut.

Krompir olupimo in narežemo na kocke ter stresemo k česnu. Zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal česen, ter mlekom. Po potrebi dolijemo svežo vodo, solimo in rahlo popramo ter kuhamo približno pol ure.

Prilijemo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom in postrežemo s popečenim kruhom.

Namig: Lupljenje česna, zlasti če so stroki manjši in lupina tanka, je nadležno opravilo. Lupino bomo lažje odstranili, če vsak strok s plosko stranjo noževega rezila narahlo pritisnemo na desko za rezanje. Ne preveč, toliko, da rahlo poči. Potem z nožem zarežemo vanjo in bo sama odstopila od stroka. Še bolje je, če izbiramo večje sorte, ki imajo debelejšo lupino.
Priporočamo še: Najpopularnejši recept za bučni kolač na družbenih omrežjih ta hip

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Getty Images/iStockphoto

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana