Cimetove prepletenke (VIDEO)

Kako smo se namučili s temle kvačkanjem! Ves dan smo pretikali testene trakove, po vnaprej narisanem in strogem načrtu. Saj ne! Šala!

Ne boste verjeli, kako hitro in preprosto se to naredi, pa še postopek je do tam čisto enak kot za navadne cimetove polžke. Saj veste: poleg potice so ti že dolgo nuja prazničnih dni.

Cimetove prepletenke

Testo

 • 250 ml mleka
 • 60 g masla
 • 500 g moke (tip 500)
 • 2 vrečki suhega kvasa
 • 100 g sladkorja v prahu
 • žlička soli
 • jajce

Nadev

 • 150 g masla
 • 200 g svetlega rjavega sladkorja
 • 2 žlički cimeta
 • žlička kardamoma

Dodatno

 • rumenjak z malo mleka za premaz
 • sladkor v kroglicah za okras

Priprava

1. V majhno kozico nalijemo mleko in vanj narežemo maslo. Segrejemo samo toliko, da se začne maslo dobro topiti, odstavimo in počakamo, da se do konca razpusti.

2. V posodo mešalnika odmerimo suhe sestavine: moko, dve vrečki kvasa, sladkor in sol, premešamo.

3. Ko se masleno mleko shladi na telesno temperaturo, vključimo mešalnik (kavelj za testo) in začnemo pri majhnih vrtljajih mešati, pri tem v curku dolivamo mlačno mleko z maslom. Ko se to razporedi, dodamo še jajce, mešamo še nekaj minut, da se vse sprime, potem povečamo hitrost. Testo gnetemo osem do deset minut; biti mora prožno in se ne prijemati na skledo.

4. Testo vzamemo iz posode, narahlo z moko poprašimo delovno površino in ga ugnetemo v lepo kroglo. Poprašimo še posodo in testo vrnemo vanjo ter
pokrijemo s folijo. Pustimo vzhajati.

5. Medtem pripravimo nadev: maslo stepemo s sladkorjem in začimbami in damo na stran.

6. V kaki uri ali še manj bi moralo testo narasti na več kot dvojni volumen; preložimo ga na delovni pult in razval­jamo v pravokotnik 40 x 50 cm.

7. Dve tretjini testa (po dolgem) premažemo z maslenim začimbnim nadevom, nato najprej prepognemo čez to nenamazan del, čezenj pa zadnjo, namazano tretjino.

8. Testo okvirno razdelimo tako, da ga bomo lahko narezali na približno 12 trakov; tega se lotimo z ostrim tankim nožem. Vsak trak zarežemo še dvakrat (na eni strani ne do konca) in trakce prepletemo v kitko, to pa na koncu zvijemo kot ruladico. Položimo v vdolbinico modela za mafine. Ponovimo, dokler ne porabimo vsega testa.

9. Pokrijemo in znova vzhajamo na toplem kakšne pol ure. Preden prepletenke romajo v pečico, jih premažemo z rumenjakom, stepenim z mlekom, ter posujemo s kroglicami sladkorja.

10. Pečemo približno 20 minut.

Namig: Iz čisto enakega testa in nadeva lahko naredimo tudi klasično zvite cimetove polžke.

In še: Pri nadevu so navedene zgornje meje in prepletenke bodo res kar zalite, zato pod model za mafine v pečici podložite kos peki papirja, če se kaj prelije. Če želite manj nadeva, vzemite 90 g masla in 120 g sladkorja ter enako količino začimb in med mešanjem segrevajte, dokler se vse ne poveže. Stopljeni nadev boste lažje namazali bolj na tanko.

Poizkusite še: Bombetke z lanenimi semeni, ki jih boste oboževali

Fotografija: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed