Bombetke z lanenimi semeni, ki jih boste oboževali

Božanski kruhki, ki se podajo vsemu mogočemu: uporabite jih za domače burgerje, sendviče, ob skledi solate ali krožniku enolončnice.

Te dni je v Škofji Loki, v stolpiču tik ob nekdanjem Hotelu Transturist, vzniknila nova trgovinica. Posebna je predvsem zato, ker plastike na njenih policah ne najdemo. V prodajalni, ki prisega na domače izdelke z okoliških kmetij, vanjo pa kupci vstopajo z lastno embalažo, najdemo marsikaj: od izdelkov za osebno higieno do domačih dobrot, piškotov, lokalno pridelane zelenjave, različnih vrst zdroba, olja in še česa.

Tina Primožič

Zanimiv je tudi kotiček z mlečnimi izdelki, saj prihajajo tudi s kmetije pr’ Leskovc v Stari Oselici, ki jo vodi družina Jakoba Dolinarja. Ravno Jakob se je skupaj s partnerico Kristino Primožič odločil, da v tisočletnem mestu odpre trgovino brez odpadkov, edino takšno daleč naokoli. Kot je ob odprtju povedal mladi par, so idejo o trgovini, odprto z mislijo na okolje, uresničili skupaj s Kovačnico in Razvojno agencijo Sora, novost pa je toplo pozdravil tudi škofjeloški župan Tine Radinja. Mimogrede: Škofja Loka je med tistimi slovenskimi občinami, ki se rade pohvalijo z zeleno strategijo razvoja.

Preberite tudi: Tako pravilno uživamo laneno seme (z receptom)

Bombetke z lanenimi semeni

Za 10–12 kosov.

  • 500 g (pirine) moke
  • 2,5 dl mlačne vode
  • 1 jajce
  • 0,5 kocke svežega kvasa
  • žlica sladkorja
  • žlička soli
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 dl lanenih semen
  • Ne pozabimo na: malo maščobe (za pekač) malo oljčnega olja (za premaz bombetk proti koncu pečenja)

Priprava

1. V posodo presejemo moko, naredimo na sredino jamico. Vanjo vlijemo polovico mlačne vode (dober deciliter), nadrobimo sveži kvas, dodamo sladkor, malo pomešamo z moko in počakamo 5 minut, da začne kvas delovati.

2. Hkrati v skodelico odmerimo lanena semena in jih pokrijemo s preostalo vodo (z dobrim decilitrom), da se napojijo.

3. Ko kvasec začne delovati, dodamo moki napojena lanena semena in tudi preostale sestavine za testo. Dobro zamesimo. Ker različne moke različno pijejo tekočino, po potrebi dodamo še nekaj tekočine, če je testo preveč trdo, oziroma malo moke, če je preveč tekoče.

4. Iz testa oblikujemo od 10 do 12 bombetk in jih zložimo na pomaščen pekač. Takoj ko začnejo vzhajati, vklopimo pečico na od 200 do 220 stopinj Celzija. Ko se pečica ogreje, vanjo vstavimo pekač. Pečemo od 15 do 20 minut (odvisno od pečice). Približno 2–3 minute pred koncem jih lahko pomažemo z oljčnim oljem, da nastane lepa skorja.

Priporočamo še: Kako naredimo jesenski kruh bučo
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana