Odprta Kuhinja

Čokoladna panakota z aromatičnimi vročimi slivami

A+   A-
Poberi zadnjih pet češpelj in zakuhaj to jesensko sladico.Poletje je le še sončen spomin, poln sladoleda, sadnih kup in podobnih osvežilnih sladic. Zdaj se nam ni treba več ohlajevati in lahko brbončice prepustimo bogatim in barvitim jesenskim okusom. Odprtje sezone prepuščava kremni čokoladni panakoti z nepogrešljivim kardamomom, ki se kar topi pod nesramno aromatičnimi vročimi slivami, kuhanimi v sladkem rdečem vinu. Sladko rdeče vino je v primerjavi z belim prava redkost. Slavni portugalski portovec je kot nalašč za tak sladek podvig, še raje pa priporočava sladki refošk, ki je iz slovenske trte izvit in pripravljen iz prezrelega grozdja.

Sestavine


Panakota
- 400 ml smetane
- 200 ml mleka
- 150 g kakovostne temne čokolade
- 3 listi želatine
- za noževo konico kardamoma
- 2 žlici sladkorja v prahu

Vroče slive
- 300 g razpolovljenih in izkoščičenih sliv
- 2 žlici rjavega sladkorja
- vaniljev strok
- pol žličke limonine lupinice
- 150 ml sladkega rdečega vina (npr. sladki refošk)
- 100 ml vode

Priprava


1. Čokoladna panakota: v kozico zlijemo smetano in mleko ter dodamo kardamom in sladkor v prahu. Segrevamo do vretja, nato kozico odstavimo in vanjo nalomimo žlahtno čokolado. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne čokoladne zmesi.

2. Liste želatine namočimo v kozarcu ali skodelici hladne vode. Počakamo, da se napojijo in na­breknejo, nato jih z rokami dobro ožamemo.

3. Želatino vržemo v kozico, ki jo vrnemo nad nizek ogenj. Mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.

4. Dobljeno zmes še vročo zlijemo v lične kozarce, ki jih nato previdno postavimo v hladilnik vsaj za 3 ure, da se panakota strdi.

5. Aromatične vroče slive: sladkor, limonino lupinico, vino in vodo namečemo v kozico. Vaniljev strok po dolgem razpolovimo, iz njega z nožem postrgamo semena in jih vržemo k drugim sestavinam.

6. Kozico pristavimo na ogenj in zavremo, nato vanjo stresemo še češpljeve polovice.

7. Vinska čorba naj brbota toliko časa, da se slive zmehčajo, vino pa zreducira v sirup.

8. Panakoto postrežemo hladno, prelijemo pa jo z vročimi slivami. Ob bitki kontrastov vroče-hladno in sladko-kislo brbončice sploh ne bodo prišle do sape!
Preberite še: Gobe: 14 odličnih receptov
Datum Objave: 27.9.2019 ob 15:09

Več iz te teme:

čokoladaslivepanakotačokoladna panakota

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.