Odprta Kuhinja

Čokoladna pita s pomarančo

Odpri galerijo
A+   A-
Recept za vse letne čase.


Sestavine


Krhko testo
- 450 g moke, 50 g kakava v prahu, 120 g sladkorja v prahu
- 300 g masla, 2 rumenjaka, naribana pomarančna lupinica

Nadev
- 280 ml sladke smetane, 2 žlici pomarančnega likerja
- 100 g temne čokolade, 120 g temne čokolade s pomarančo
- 2 jajci, žlička nastrgane pomarančne lupinice

Posip in okras
-malo kakava v prahu, pomarančna lupinica

Priprava


1. Moko in sladkor presejemo skozi sito, vmešamo še kakav in dodamo na koščke narezano hladno maslo. Maslo najprej dobro razdrobimo v moko. Zatem dodamo še druge sestavine in zgnetemo testo. Pokrijemo s folijo in preložimo v hladilnik vsaj za uro.

2. Ohlajeno testo zvaljamo – najbolje, da ga položimo med dva lista papirja za peko. V krog zvaljano testo preložimo v namaščen pekač in na več mestih prebodemo z vilicami. Slepo ga spečemo – dovolj bo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Zatem pustimo, da se ohladi.

3. Ko se hladi, pripravimo nadev: v kozici zavremo sladko smetano s pomarančno lupinico. Smetani dodamo čokolado in liker ter premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo. Če se čokolada ne raztopi popolnoma, si pomagamo z vodno kopeljo.

4. V drugi posodi razžvrkljamo jajci. Dodamo jima žlico ali dve čokoladne zmesi in fino premešamo. Nato obe mešanici zlijemo v eno posodo in spet dobro premešamo.

5. Nadev vlijemo na ohlajeno testo in pito še za 20 minut preložimo v pečico, ogreto na 180 stopinj.
Ohladimo, nežno posujemo s kakavom v prahu in okrasimo s pomarančno lupinico.

Recept: Ajda Horvat, Pita na i
Datum Objave: 6.9.2019 ob 12:09

Več iz te teme:

čokoladapitačokoladna pita

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.