
Recept za vse letne čase.
Sestavine
Krhko testo
– 450 g moke, 50 g kakava v prahu, 120 g sladkorja v prahu
– 300 g masla, 2 rumenjaka, naribana pomarančna lupinica
Nadev
– 280 ml sladke smetane, 2 žlici pomarančnega likerja
– 100 g temne čokolade, 120 g temne čokolade s pomarančo
– 2 jajci, žlička nastrgane pomarančne lupinice
Posip in okras
-malo kakava v prahu, pomarančna lupinica
Priprava
1. Moko in sladkor presejemo skozi sito, vmešamo še kakav in dodamo na koščke narezano hladno maslo. Maslo najprej dobro razdrobimo v moko. Zatem dodamo še druge sestavine in zgnetemo testo. Pokrijemo s folijo in preložimo v hladilnik vsaj za uro.
2. Ohlajeno testo zvaljamo – najbolje, da ga položimo med dva lista papirja za peko. V krog zvaljano testo preložimo v namaščen pekač in na več mestih prebodemo z vilicami. Slepo ga spečemo – dovolj bo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Zatem pustimo, da se ohladi.
3. Ko se hladi, pripravimo nadev: v kozici zavremo sladko smetano s pomarančno lupinico. Smetani dodamo čokolado in liker ter premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo. Če se čokolada ne raztopi popolnoma, si pomagamo z vodno kopeljo.
4. V drugi posodi razžvrkljamo jajci. Dodamo jima žlico ali dve čokoladne zmesi in fino premešamo. Nato obe mešanici zlijemo v eno posodo in spet dobro premešamo.
5. Nadev vlijemo na ohlajeno testo in pito še za 20 minut preložimo v pečico, ogreto na 180 stopinj.
Ohladimo, nežno posujemo s kakavom v prahu in okrasimo s pomarančno lupinico.
Recept: Ajda Horvat, Pita na i