Čokoladna pita s pomarančo

Recept za vse letne čase.

Sestavine

Krhko testo
– 450 g moke, 50 g kakava v prahu, 120 g sladkorja v prahu
– 300 g masla, 2 rumenjaka, naribana pomarančna lupinica

Nadev
– 280 ml sladke smetane, 2 žlici pomarančnega likerja
– 100 g temne čokolade, 120 g temne čokolade s pomarančo
– 2 jajci, žlička nastrgane pomarančne lupinice

Posip in okras
-malo kakava v prahu, pomarančna lupinica

Priprava

1. Moko in sladkor presejemo skozi sito, vmešamo še kakav in dodamo na koščke narezano hladno maslo. Maslo najprej dobro razdrobimo v moko. Zatem dodamo še druge sestavine in zgnetemo testo. Pokrijemo s folijo in preložimo v hladilnik vsaj za uro.

2. Ohlajeno testo zvaljamo – najbolje, da ga položimo med dva lista papirja za peko. V krog zvaljano testo preložimo v namaščen pekač in na več mestih prebodemo z vilicami. Slepo ga spečemo – dovolj bo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Zatem pustimo, da se ohladi.

3. Ko se hladi, pripravimo nadev: v kozici zavremo sladko smetano s pomarančno lupinico. Smetani dodamo čokolado in liker ter premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo. Če se čokolada ne raztopi popolnoma, si pomagamo z vodno kopeljo.

4. V drugi posodi razžvrkljamo jajci. Dodamo jima žlico ali dve čokoladne zmesi in fino premešamo. Nato obe mešanici zlijemo v eno posodo in spet dobro premešamo.

5. Nadev vlijemo na ohlajeno testo in pito še za 20 minut preložimo v pečico, ogreto na 180 stopinj.
Ohladimo, nežno posujemo s kakavom v prahu in okrasimo s pomarančno lupinico.

Recept: Ajda Horvat, Pita na i

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana