Čokoladna sladica iz kozarčka, ki se vam bo stopila v ustih

Odpri galerijo
A+ A-
Kdo ne mara priročnosti kremastih čokoladnih sladic, ki jih nabrizgamo kar v kozarčke?
Avtor recepta Marko Šavs, vodja Pivnice Maister – Pri Trubarjevi mami, pojasni: »V naši pivnici smo tri mesece razvijali idejo, kako bi pivo vključili v čokoladno sladico. To lahko pripravimo kot pito ali jo prilagodimo postrežbi v kozarčkih. Pri pripravi je treba zelo paziti, koliko piva dodamo.« V pivnici za pripravo te jedi uporabijo temno pivo noordung.
Sestavine
Piškotna plast
- 400 g mletih piškotov
- 200 g masla
- 1 dl temnega piva
Čokoladni ganaš s pivom
- 500 g temne čokolade
- 4 dl sladke smetane
- 1 dl temnega piva
- 20 g sladkorja
- 35 g masla
Mousse s pivom
- 300 g temne čokolade
- 1,5 dl temnega piva
- 420 ml smetane
- 50 g kristalni sladkor
- pol palčke vanilje
- 5 g želatine (v prahu)
Priprava
- Piškote zmeljemo.
- Maslo raztopimo in vanj umešamo pivo, segrevamo 4 minute na zmernem ognju, mešamo. Nato prelijemo čez piškote in dobro premešamo, da se piškotne drobtine začnejo sprijemati. Napolnimo kozarčke za prst debelo in dobro ohladimo v hladilniku.
- Pripravimo ganaš: segrejemo smetano in pivo. Mešamo ter dodamo sladkor in maslo. Ko se maslo raztopi, odstavimo in prelijemo čez čokolado, ki smo jo nalomili v posodo. Mešamo, da se čokolada raztopi, ohladimo.
- Ohlajen ganaš za prst debelo nalijemo v lončke in znova postavimo v hladilnik.
- Nato pripravimo še mousse: zmešamo pivo in polovico smetane, dodamo sladkor in postrgano vaniljevo sredico, pristavimo na nizki ogenj in zavremo. Želatino namočimo v malo vode in jo dodamo k pivu s smetano, da se raztopi.
- Nato mešanico prelijemo čez čokolado, ki smo jo nalomili na koščke in preložili v posodo. Ohladimo.
- Preostanek smetane stepemo in jo previdno vmešamo k čokoladno-pivski zmesi. Mousse nabrizgamo v kozarčke, po želji okrasimo (recimo z malinami) in postrežemo.
Datum Objave: 8.4.2025 ob 06:04