Odprta Kuhinja

Čokoladna sladica iz kozarčka, ki se vam bo stopila v ustih

Čokoladna sladica s pivom (Foto: Žiga Čebašek)
Odpri galerijo
A+   A-
Kdo ne mara priročnosti kremastih čokoladnih sladic, ki jih nabrizgamo kar v kozarčke?

Avtor recepta Marko Šavs, vodja Pivnice Maister – Pri Trubarjevi mami, pojasni: »V naši pivnici smo tri mesece razvijali idejo, kako bi pivo vključili v čokoladno sladico. To lahko pripravimo kot pito ali jo prilagodimo postrežbi v kozarčkih. Pri pripravi je treba zelo paziti, koliko piva dodamo.« V pivnici za pripravo te jedi uporabijo temno pivo noordung.

Sestavine

Piškotna plast

  • 400 g mletih piškotov
  • 200 g masla
  • 1 dl temnega piva

Čokoladni ganaš s pivom

  • 500 g temne čokolade
  • 4 dl sladke smetane
  • 1 dl temnega piva
  • 20 g sladkorja
  • 35 g masla

Mousse s pivom

  • 300 g temne čokolade
  • 1,5 dl temnega piva
  • 420 ml smetane
  • 50 g kristalni sladkor
  • pol palčke vanilje
  • 5 g želatine (v prahu)

Priprava

  1. Piškote zmeljemo.
  2. Maslo raztopimo in vanj umešamo pivo, segrevamo 4 minute na zmernem ognju, mešamo. Nato prelijemo čez piškote in dobro premešamo, da se piškotne drobtine začnejo sprijemati. Napolnimo kozarčke za prst debelo in dobro ohladimo v hladilniku.
  3. Pripravimo ganaš: segrejemo smetano in pivo. Mešamo ter dodamo sladkor in maslo. Ko se maslo raztopi, odstavimo in prelijemo čez čokolado, ki smo jo nalomili v posodo. Mešamo, da se čokolada raztopi, ohladimo.
  4. Ohlajen ganaš za prst debelo nalijemo v lončke in znova postavimo v hladilnik.
  5. Nato pripravimo še mousse: zmešamo pivo in polovico smetane, dodamo sladkor in postrgano vaniljevo sredico, pristavimo na nizki ogenj in zavremo. Želatino namočimo v malo vode in jo dodamo k pivu s smetano, da se raztopi.
  6. Nato mešanico prelijemo čez čokolado, ki smo jo nalomili na koščke in preložili v posodo. Ohladimo.
  7. Preostanek smetane stepemo in jo previdno vmešamo k čokoladno-pivski zmesi. Mousse nabrizgamo v kozarčke, po želji okrasimo (recimo z malinami) in postrežemo.

image_alt
Klasike z Yasko: Tres leches (po domače trileče), najbolj sočna sladica na svetu

 

 

Datum Objave: 8.4.2025 ob 06:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: