Čokoladni pečeni krofki s praženimi lešniki

Slastni, manj sladki in skoraj brez olja, ti krofki so pečeni v pečici, bolj zdravi in iz sestavin na rastlinski osnovi (torej primerni tudi za vegane). Če nimate pekača za krofe, jih lahko pripravite v pekaču za mafine. Za 6 kosov.

Testo za te krofe bolj spominja na tisto za mafine – pripravljeno je s pecilnim praškom, ne kvasom. Zavedava se, da pekača za krofe marsikdo nima, veliko pa nas ima pekač za mafine. Če bi recept želeli pripraviti kot mafine, potem priporočava, da jih pečete malo dlje, 18–20 minut, obliv iz temne čokolade pa raje nadomestite s čokoladno smetano (kot t. i. cupcakes).

Sestavine

– žlica mletih lanenih semen
– 2,5 žlice vode, pol banane
– žlica stopljenega kokosovega olja
– 1/2 lončka rastlinskega mleka sobne temperature
– žlica kokosovega sladkorja
– žlica javorjevega sirupa
– žlička vaniljeve paste (ali ekstrakta)
– 1/2 lončka pirine moke, 1/4 lončka mandljeve moke
– 2 žlici kokosove moke (fino mlete)
– 1/4 žličke sode bikarbone
– žlička pecilnega praška, ščepec soli
– 1/4 lončka kakava v prahu
– 1/2 lončka sesekljanih praženih lešnikov

Obliv
– 1/2 lončka kapljic temne čokolade za obliv
– žlička kokosovega olja
– pisane sladkorne mrvice ali sesekljani lešniki

Priprava

1. Najprej pripravimo jajčni nadomestek: v skodelici zamešamo žlico mletih lanenih semen in 2,5 žlice vode, premešamo in pustimo počivati vsaj 5 minut.

2. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pekač za krofe ali mafine rahlo namastimo.

3. V skledi zamešamo mokre sestavine: z vilicami pretlačimo pol banane, dodamo kokosovo olje, kokosov sladkor, javorjev sirup, vaniljo in rastlinsko mleko. Dodamo še namočena lanena semena in dobro premešamo.

4. V drugi skledi pripravimo suhe sestavine: pirino moko, mandljevo moko, kokosovo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, ščepec soli in kakav v prahu. Dobro jih premešamo in dodamo k mokrim sestavinam, zmešamo in na koncu vmešamo še sesekljane pražene lešnike. Če je gosto, prilijemo malo mleka – mora biti podobno testu za mafine.

5. Testo nadevamo v manjšo plastično vrečko ali vrečko za dresiranje. S škarjami odrežemo vogal in testo nabrizgamo v pekač za krofe.

6. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 15–18 minut oziroma opravimo test z zobotrebcem.

7. Ko so krofi pečeni, pekač vzamemo iz pečice in ga 2 minuti pustimo, da se ohlaja. Nato z njim nekajkrat potolčemo ob pult in ga obrnemo na glavo. Krofi bi morali sami pasti iz modela. Ohladimo jih na kuhinjski rešetki.

8. Ko so krofki ohlajeni, pripravimo še čokoladni obliv. Pod kuhinjsko rešetko postavimo list peki papirja. V posodo stresemo temno čokolado v kapljicah (midva sva uporabila Callebaut), dodamo žličko kokosovega olja in na vodni pari stopimo. Krofe enega za drugim potopimo v čokolado in odstavimo na rešetko, da se odcedijo, nato po vrhu posujemo s pisanimi sladkornimi mrvicami (lahko uporabimo tudi sesekljane lešnike).

9. Počakamo, da se čokolada strdi, kar lahko traja nekaj ur, odvisno od temperature prostora, nato krofe ponudimo.

Preberite še: VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana