Odprta Kuhinja

Čokoladni razpokančki, ki pokajo po šivih od dobrega okusa

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
S pomarančo in solnim cvetom za dodatno presenečenje v ustih.Razpokančki so najina najljubša pasma piškotov, saj so preprosti in hitro pripravljeni, odličnega okusa in popolne teksture, pa tudi res atraktivnega videza. Z malce igranja z brbončicami lahko te preproste kekse prelevimo v imenitne piškote, ki svoje mesto najdejo tudi na najbolj fini praznični mizi. Potrebujemo le žlahtno čokolado s pomarančo in ščepec solnega cveta.

Čokoladni razpokančki  • 200 g temne čokolade s pomarančo

  • 60 g masla

  • 2 jajci

  • 100 g sladkorja v prahu

  • 100 g rjavega sladkorja (demerara)

  • 120 g pšenične bele moke

  • 25 g grenkega kakava v prahu

  • žlička pecilnega praška

  • solni cvet


Priprava


1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

2. V kozico vržemo maslo in nalomimo temno čokolado s pomarančo. Kozico pristavimo nad nizek ogenj in mešamo, da se čokolada povsem raztopi. Odstavimo in počakamo, da se ohladi do mlačnega.

3. V skledo ubijemo jajci in nanju stresemo tako rjavi sladkor kot tistega v prahu. Z mešalnikom mešamo, da nastane svetla zmes, sladkor pa se povsem raztopi – pri­bližno 6 minut.

4. Mlačno čokolado primešamo k stepenima jajcema.

5. V drugi posodi zmešamo moko, kakav in pecilni prašek, nato vse primešamo k čokoladni zmesi.

6. Pekač prekrijemo s papirjem za peko.

7. Rezultat našega pacanja bo lepljiva masa, od katere odtrgamo košček, z dlanmi oblikujemo kroglico in jo postavimo na pekač. Če je masa preveč lepljiva, pa je malo pograbimo kar z žlico in postavimo na pekač.

8. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase, pazimo le, da si kroglice na pekaču niso preblizu, saj se bodo razlezle v lične piškote.

9. Na vsako kroglico frcnemo mini ščepec solnega cveta.

10. Pekač postavimo v pečico za 9–11 minut.
Priporočamo še: Šest odličnih receptov za medenjake
Datum Objave: 2.12.2020 ob 07:12

Več iz te teme:

čokoladapiškotipomarančarazpokančki

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.