Čokoladno-malinova torta brez jajc

Ni se ji moč upreti.

Navedene sestavine ustrezajo za tortico s premerom 20 cm.

Biskvit
– 130 g moke
– 200 g sladkorja
– po 120 ml vode in olja
– 40 g grenkega kakava
– pol žličke pecilnega praška
– žlička vaniljeve esence
– ščepec soli
– mleko za navlažitev

Krema
– 500 ml sladke smetane
– 200 g temne čokolade
– 250 g maskarponeja

Pokrivalo iz malin
– 450 g zamrznjenih malin
– 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
– sok pol limone
– 5 lističev želatine

Priprava

1. Biskvit: vse suhe sestavine pridno zmešamo v eni posodi, v drugi pa naj se združijo še mokre. Mi ne izbiramo strani, zato vse skupaj električno zmešamo.

2. Dobljeno brezjajčno čokoladno zmešnjavo vlijemo v namaščen pekač, obdan s papirjem za peko. Zalučamo ga v pečico, razžarjeno na 180 stopinj, kjer naj se cmari 15–20 minut.

3. Medtem ko biskvit uživa na sončenju v pečici, se mi lotimo priprave kreme: 250 ml sladke smetane segrejemo do vretja, nato odstavimo in vanjo vržemo nalomljeno čokolado. Z metlico mešamo do žametne in homogene zmesi.

4. Počakamo, da se čokoladna mešanica ohladi, nato pa vanjo dodamo maskarpone. Preostalih 250 ml smetane premlatimo do čvrstega in z lopatico nežno vmešamo k drugim sestavinam.

5. Biskvit se je med našim pacan­jem že ohladil, zato ga dobro namočimo z mlekom, nanj pa nanesemo nežno kremo. Nadobudno torto postavimo v hladilnik.

6. Malinovo pokrivalo: maline stresemo v kozico, za popotnico pa jih potresemo s sladkorjem v prahu. Količino slednjega prilagajamo lastni sladkosnednosti – midva sva ga uporabila dve zvrhani žlici. Maline poškropimo s sokom pol limone.

7. Nad pretežno močnim ognjem jih segrevamo, dokler se ne razpustiijo.

8. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v še vročo malinovo osnovo, nato pa dobro zmešamo.

9. Počakamo, da se malinova brozga malce ohladi, nato jo prelijemo čez kremo na nastajajoči torti.

10. Zdaj torto zaklenemo v hladilnik in se od nje poslovimo vsaj za šest ur, še bolje pa je, da čakanje nanjo prespimo.

Namig: Pred postrežbo simpatično torto okrancljamo z malinami in listi sveže mete. Nikomur, ki bo zagrizel v kos tele čokoladne lepotice, ne bo padlo na pamet, da v njej ni jajc.

Poskusite še: Palačinka iz pečice

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.