Odprta Kuhinja

Cookiji: za najboljši rezultat nikar ne preskočite tega koraka (z receptom)

V maso za cookije poleg koščkov čokolade lahko dodamo sesekljane oreške ali suho sadje. (Foto: Sarahdoow/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Cookiji so še en dokaz, da se bližnjice v kuhinji pogosto, ali skoraj nikoli, ne obnesejo. Sicer pa zanje ne potrebujemo modelčkov ali drugih pripomočkov, temveč testo enostavno oblikujemo v majhne kupčke, ki jih polagamo na pekač.


V receptih pogosto naletimo na navodilo, da mora testo, tako kvašeno kot nekvašeno, nekaj časa počivati na hladnem, običajno pokrito. Ta čas je ponavadi kakšno uro ali nekaj več, morda čez noč. Poiskali smo nekaj nasvetov, kako in zakaj ohlajati testo za izjemno priljubljene, a povsem preproste cookije in ugotovili, da pekovski mojstri priporočajo precej daljši čas, ko naj testo počiva v hladilniku, namreč 24 do kar 72 ur.

Testo zajemamo z žlico ali še bolje, z zajemalko za sladoled. (Foto: Sewcreamstudio Getty Images)
Testo zajemamo z žlico ali še bolje, z zajemalko za sladoled. (Foto: Sewcreamstudio Getty Images)

Zakaj je čas ohlajanja ključen


Izkušnje kažejo, da se z daljšim časom ohlajanja razvije poln, intenziven okus, podobno kot v postopkih mariniranja mesa ali rib. Moka absorbira več vlage iz jajc, zato bo končna tekstura piškotov bolj kompaktna. Poleg tega v tem času encimi v moki in jajčnem rumenjaku ogljikove hidrate razgradijo v sestavne sladkorje, fruktozo in glukozo. Vendar pozor, postopka ohlajanja ne pustimo v nedogled, po 72 urah se namreč testo začne sušiti, lahko pa se tudi pokvari.

Čas hlajenja naj bo daljši pri večji kepi testa, če pa ohlajamo že oblikovane kupčke, je ta čas bistveno skrajšan. Prav tako moramo ohladiti testo, preden ga damo zamrznit. Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga nekaj časa pustimo na pultu, da se segreje na sobno temperaturo, šele nato iz njega oblikujemo koščke. Že oblikovane kroglice pa damo pečt takoj.

Čas ohlajanje je odvisen tudi od vrste sestavin, ki jih uporabimo za pripravo testa. Žitna moka zahteva več časa, kosmiči pa manj, pravzaprav testa iz kosmičev ne ohlajamo več kot 48 ur, ker so kosmiči iz ovsena moke prej posuši, naš cilj pa so cookije s hrustljavo skorjo, a mehko in sočno notranjostjo.

Z vidika današnjih kuharjev in kuharic, ko hočemo, da je hrana na mizi čimprej, se zdijo tako dolgi postopki priprave nekaj nenavadnega. Navsezadnje moramo misliti tri dni vnaprej, s čim se bomo posladkali. Lahko pa to vzamemo tudi kot šolo učenja potrpežljivosti, svoje in naših jedcev, predvsem najmlajših. V četrtek ali petek bomo pripravili testo, da bomo lahko konec tedna uživali popoldanski čaj s piškoti.

V maso za cookije poleg koščkov čokolade lahko dodamo sesekljane oreške ali suho sadje. (Foto: Sarahdoow/Getty Images)
V maso za cookije poleg koščkov čokolade lahko dodamo sesekljane oreške ali suho sadje. (Foto: Sarahdoow/Getty Images)

Cookiji s koščki čokolade


Za cookije ne potrebujemo modelčkov ali drugih pripomočkov, temveč testo enostavno oblikujemo v majhne kupčke, ki jih polagamo na pekač. Nekoliko potlačimo s prsti ali z vilicami, da jih malce sploščimo. Ohlajene cookije spravimo v plastične zaprte škatle ali v papirnate vrečke. Ker jih lahko hranimo dlje časa, jih pripravimo na zalogo v večjih količinah. Testo lahko tudi zamrznemo.

Za 4 osebe.

  • 250 g moke

  • 150 g masla

  • 150 g sladkorja

  • 200 g jedilne čokolade (nasekljane na koščke) ali čokoladnih kapljic

  • 2 žlički vanilijeve arome

  • 2 jajci

  • 1 žlička sode bikarbone

  • 0,25 žličke soli


Priprava


1. Moko presejemo v skledo, dodamo sodo bikarbono in sol in premešamo.

2. V drugi skledi penasto umešamo maslo, ki smo ga segreli na sobno temperaturo, ter sladkor. Dodamo še jajce in vanilijevo aromo in ponovno zmešamo. Po masleni masi potresemo moko in jo nežno vmešamo s kuhalnico ali z mešalnikom, nastavljenim na nizko hitrost.

3. Ko je masa povsem gladka in enotna, vmešamo še čokoladne koščke oziroma solzice.

4. Testo ohladimo po navodilih in oblikujemo cookije.

5. Pekač obložimo s peki papirjem ali ga namastimo in nanj polagamo kupčke testa. Pazimo, da je med njimi dovolj razmaka, saj se piškoti med peko nekoliko razlezejo.

6. Pečemo na 190 stopnji dobrih deset minut.

7. Pečene piškote nekaj minut pustimo na pekaču, potem jih preložimo na rešetko in pustimo, da se ohladijo.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images
Priporočamo še: Maroulosalata: zelena grška solata, ki bo postala vaša stalnica
Datum Objave: 4.9.2023 ob 09:09

Več iz te teme:

čokoladni piškoticookiji

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja