Danes za kosilo: Ocvrt krompirček z golažem na hitro
A+ A-
Po želji v različnih kosih ali kot pravi pomfrit.
Sestavine
- 2 kg krompirja sol, pol kozarca rdečega vina
- 2 l olja za cvrtje ali druge maščobe za cvrtje
- 1–1,5 kg govejega mesa (pleče, podpleče, stegno)
- 3 čebule, 2 žlici paradižnikove mezge
- sol, poper, lovor, kumina, žlička mlete paprike
- malo masti ali olja za peko čebule
Priprava
1. Čebulo narežemo na rezine in na maščobi v kozici svetlo rjavo popražimo. Meso narežemo na 3 cm debele kose.
2. Na praženo čebulo damo meso, počakamo, da posivi, nato potresemo s papriko, soljo, poprom, kumino, dodamo lovor, paradižnikovo mezgo, vino, zavremo, nato nad šibkim ognjem kuhamo od pol ure do 45 minut.
3. Medtem krompir olupimo in narežemo na večje kose ali po želji na palčke, kot za pravi pomfrit.
4. Ves narezan krompir damo v posodo, nalijemo vodo in krompir dobro operemo, da se začne izločati škrob. Opranega stresemo na cedilo, nato pa na veliko čisto kuhinjsko krpo, konce spodvihamo navzgor in krompir s krpo dobro osušimo. Krpo razpremo, krompir
razgrnemo, da se osuši, medtem ko čaka na cvrtje.
5. V dovolj veliko in široko posodo nalijemo olje ali drugo maščobo za cvrtje in segrejemo do 170 stopinj.
6. Osušen krompir v vroči maščobi ocvremo, najbolje ne vsega naenkrat, ampak v dveh ali treh serijah, da se lepo, hrustljavo ocvre in rahlo porjavi. Ocvrt krompir poberemo iz maščobe, odcedimo, solimo in vročega ponudimo ob golažu in mešani solati s papriko, paradižnikom, kumaro.
Namig: Krompir lahko olupite, narežete in pustite (pokrito in v hladilniku) v vodi nekaj ur, pri čemer kasneje prihranite pri času priprave. Pri daljšem namakanju se v vodo izloči škrob in del mineralov iz gomoljev krompirja. Vodo, v kateri ste krompir namakali, segrejte in porabite za mineštro naslednjega dne.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preverite še: Brodet
Datum Objave: 2.8.2017 ob 06:08