Odprta Kuhinja

Debele princeske (semla)

Odpri galerijo
A+   A-
Še en recept imamo za vas, ki nas tišči že dolgo, ampak smo ga čuvali. Na prvi pogled nam je namreč deloval kot razkošen decembrski posladek, v resnici pa je – pustni: v nordijskih deželah se tem kolačkom reče semla ali semlor v množini in so »obvezni« v tednu pred začetkom postnega obdobja.Poimenovali smo jih debele princeske in v tednu okrog pusta so v Skandinaviji tako pogoste kot pri nas krofi. Pravzaprav: tako kot smo mi svoje tolste ocvrte blazinice, ker so pač dobre, začeli peči ves čas in na splošno, tudi skandinavske princeske niso več omejene strogo na pustni torek, jedo pa jih vsi, tudi tisti, ki nimajo nikakršnega verskega ozadja in bi s tem začeli duhovno pripravo na veliko noč.

V resnici celo v tako ljubki zadevici, kot je ta kolaček, lahko najdemo sled starodavne tradicije. Ljudje so, ne glede na geografsko širino in dolžino, po pustu in pred postom porabljali bogato hrano: čim bolj belo moko, sladke in mastne nadeve. Celo v srednji vek sega ta tradicija, a se je seveda dodajala in nadgrajevala: sladka smetana pri teh princeskah je izum 20. stoletja, nekje v 17. stoletju, ko so Skandinavci prišli do mandljev, pa so jih začeli polniti z marcipanom.

Debele princeske


Za 9 kosov.

 • 25 g svežega kvasa

 • 250 ml polnomastnega mleka, ogretega na telesno temperaturo

 • 80 g stopljenega in ohlajenega masla

 • 40 g sladkorja

 • žlička pecilnega praška

 • 300 g navadne bele moke

 • 1/2 žličke soli

 • 2 žlički kardamoma

 • stepeno jajce


Nadev

 • 100 g marcipana

 • mleko

 • 500 ml smetane za stepanje

 • žlička vaniljevega sladkorja

 • sladkor v prahu


Priprava


1. Mlačno mleko nalijemo v posodo mešalnika, nadrobimo kvas in pomešamo, da se hitreje stopi in začne delovati. Pokrijemo s prozorno folijo in čakamo, dokler ne opazimo živahnih mehurčkov in naraslosti.

2. Dodamo maslo, ki smo ga poprej stopili in ohladili, da je vsaj mlačno, pomešamo, nato dodamo sladkor in ga tudi vmešamo.

3. Pomešamo glavnino suhih sestavin, moko, sol, pecilni prašek in mleti kardamom, ter polovico te mešanice primešamo h kvascu. Prilijemo še polovico stepenega jajčka in prepustimo delo mešalniku (s kljuko za testo).

4. Ko se sestavine povežejo, po žlicah primešamo še preostanek moke – glede na to, kakšno imate, je bo morda treba dodati več kot le preostalih 150 g, največ do 50 g. Ves čas mešamo, testo pa mora ostati malo lepljivo, zato z moko vseeno ne pretiravamo. Z mešalnikom gnetemo vsaj pet minut, nato testo pustimo, da na toplem vzhaja do dvojnega volumna, nekje do 40 minut.

5. Vzhajano zvrnemo na primerno pomokano delovno površino, znova na roke pregnetemo in to je tudi zadnji trenutek, ko dodamo še nekaj malega moke, če ni obvladljivo.

6. Testo razdelimo na 9 delov in jih, kot krofe, oblikujemo v čim lepše kroglice, ter jih preložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Najlepše bo, če jih razporedimo v venec, računati je treba, da mora biti med njimi 2 do 3 centimetre razmika. Pokrijemo in pustimo vzhajati na pultu.

7. V tem času segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija.

8. Po 20 minutah princeske premažemo s preostalo polovico stepenega jajčka in potisnemo v pečico.

9. Pečejo naj se 10 do 12 minut, skorjica je lahko kar temna. Vzamemo jih iz pečice, preložimo na rešetko in pokrijemo z vlažno krpo.

10. Ko se ohladijo, princeske dokončamo: z zelo ostrim nožem pazljivo izrežemo pokrovček, najpogosteje v obliki trikotnika, in s kazalcem izbrskamo čim več sredice princeske.

11. Sredico pomanemo, da dobimo drobtine, te pa pomešamo z marcipanom za nadev. Dodamo nekaj mleka, da se bolj drži skupaj, lahko pa slaščičarsko kremo ali vaniljev puding. Razdelimo na 9 delov in napolnimo izvotljene princeske.

12. Smetano dobro stepemo z nekaj vaniljevega in navadnega sladkorja in jo nabrizgano na nadev v princeski. Pokrijemo s prihranjenimi pokrovčki in poprašimo s sladkorjem v prahu.

Besedilo R. O. K.
Fotografija: yulia-bogdanova/Getty Images
Delo in dom priporoča: Kako odstraniti mastne madeže?
Datum Objave: 17.2.2021 ob 08:02

Več iz te teme:

princeskesemla

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja