Odprta Kuhinja

Dejstva o mladem vinu, ki jih še ne poznate

Mladi enolog Nejc Borko iz vinskih kleti Puklavec Family Wines (PFW) iz Prlekije (Fotografija arhiv N. B.)
Odpri galerijo
A+   A-
Enolog ene vodilnih slovenskih vinskih kleti Puklavec Family Wines (PFW) iz Prlekije Nejc Borko nas je podučil o mladem vinu, o katerem je te dni veliko govora.


Definicija


Mlado vino je to: mošt, ki ga pustijo povreti. Kaj to pomeni: je bil vsak teran, ki ga kupite, nekoč mlado vino? »Grozdje za mlado vino je potrgano z nižjo sladkorno stopnjo kot drugo, pa tudi vsebnost kisline se ne zmanjša, saj mlado vino prej stabiliziramo. Če poenostavimo: mlademu vinu ne pustimo možnosti, da bi se staralo in zorelo v kleti, kot to dopuščamo drugim.«

Odtenki in cvetlica


Borko sicer misli, da je mošt, ko se zbistri, pač vino kot vino in da je pridevnik mlado nekoliko na silo. Večinoma si ta vina predstavljamo kot svetlejša in rdeča, zaradi najznamenitejšega med njimi, francoskega beaujolaisa, ki ga bodo letos med ljudi poslali deset dni za našim martinovim. Seveda pa obstajajo tudi mlada bela vina, pri obeh pa gre za bolj poudarjeno sadnost in cvetlico, kar bi marsikdo opisal, kot da so »tanjša«.

Mladi enolog Nejc Borko iz vinskih kleti Puklavec Family Wines (PFW) iz Prlekije (Fotografija arhiv N. B.)
Mladi enolog Nejc Borko iz vinskih kleti Puklavec Family Wines (PFW) iz Prlekije (Fotografija arhiv N. B.)

Niso za staranje


Vsekakor pa ta vina niso nič kaj primerna za hranjenje v kleti: ker se naredijo v mesecu in pol, v nekaj mesecih tudi ugasnejo. Mlada vina se sicer ne pokvarijo, samo večplastnega užitka od njih ni mogoče pričakovati: »To je vino za svežo porabo, rekel bi, da največ do osem mesecev, če ga bomo odprli po petih letih, od njega pač ni več pošteno pričakovati take svežine, mladosti in igrivosti,« meni mladi enolog.

Pri njih uporabljajo aromatično sorto, kot je ottonel, Borko omeni tudi sauvignon, nekoliko pa ga umirijo s sivim pinotom. Z rdečimi sortami pri nas v Sloveniji pri PFW niso ravno založeni, imajo samo dve, ki ju v glavnem porabijo za mošt, na rdečih sortah je večji poudarek v njihovi novi vinski kleti v Makedoniji.

Na voljo pri nas


Sorte, ki so pri nas v obtoku za mlada vina, so med belimi muškat ottonel, sauvignon, rumeni muškat, ranina in rizvanec, beli in sivi pinot, zeleni silvanec, kerner in laški rizling. Pri rosejih in rdečih mladih vinih pa pričakujte trojico modrih: portugalko, pinot in frankinjo ter zweigelt in gamay.

Rok uporabe


Za mladost se skoraj vsem zdi, da hitro mine, pri vinih pa smo kar postavili datum: mlado vino se sme prodajati le do konca januarja v letu, ki sledi.

Značilnosti mladega vina


Mirno suho ali polsuho vino z nižjo vsebnostjo alkohola (10,5 do 12,5 vol.%). Skupne kisline: 5,5 do 7 g/l; prosti SO₂: do 25 mg/l za rdeča mlada vina in do 30 mg/l bela in rose mlada vina ter skupni SO₂: do 150 mg/l.
Priporočamo še: Pogovor: Da, tudi vi znate ločiti dobro vino od slabega

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 13.11.2019 ob 08:11

Več iz te teme:

mlado vinoNejc Borko

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.