Domača šipkova marmelada

Iz šipkovih plodov, ki jih nabiramo še ves november, lahko pripravimo tudi osvežilen in zdravilen čaj.

Šipek, ki je pravzaprav divja vrtnica, raste po vrtovih, živih mejah in obrobjih gozdov. Nabiramo ga, ko je mimo prva slana, uporabljamo pa ga predvsem v ljudskem zdravilstvu. Ni zime brez šipkovega čaja, cenimo pa ga predvsem zaradi obilja vitamina C, ki pomaga dvigovati odpornost organizma, odpravlja pa tudi težave, ki se pojavijo ob prehladu ali gripi.

Šipek poleti razvije lepe nežne cvetove, plodovi pa začnejo zoreti septembra. Nabiramo jih oktobra in novembra.

Za čaj plodove šipka posušimo. Najprej jih prerežemo, odstranimo semena in sušimo na prostem ali v pečici.

Sestavine

– 1 kg šipkovih jagod
– 400 kg sladkorja
– 3 jabolka
– 1 limona
– 0,5 l vode

Priprava

1. Šipkove jagode 15 minut namakamo v vodi, potem jih očistimo in vsako posebej prerežemo. Odstranimo semena in kosmato meso.

2. Stresemo v lonec, dodamo sladkor, na drobno narezana jabolka in limonov sok. Prelijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju dobre pol ure. Pretlačimo skozi sito, da dobimo gosto zmes. Ponovno prevremo, marmelado nadevamo v steklene kozarčke in zapremo.

3. Kozarce naložimo v pekač, v katerega smo nalili za dva prsta vode, in pečico segrejemo na 100 stopinj. Potem jo izklopimo in pustimo, da se kozarci v njej ohladijo.

Besedilo: A.K.
Naslovna fotografij: Thinkstock

Preberite še: Pomoč v prehladnem obdobju – marmelada iz rakitovca

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.