
Hrustljavi piškoti, ki jih obožujemo v družbi dobrega čaja ali kave, so še posebno priljubljeni zaradi neverjetno preproste priprave.
To je tudi razlog, da smo si jih še posebno zaželeli ob listanju nove knjige, ki jo je prav danes na knjižne police postavila Lea Grom. V njenem drugem delu z naslovom Moderne torte in sladice 2, v katerem najdemo recepte avtoričinih mojstrovin, prelepih za oko, je še več možnosti, da spečete čudovite torte, hrustljave piškote, priljubljene tortice na palčkah, kornete in krofe. Bi pistacijeve krofke na palčki? Kaj pa »heart pops«, torej lučke srčke? Razveselili se boste torte brez glutena in laktoze, pa tudi vegani boste prišli na svoj račun, saj je Lea poskrbela za vegansko »brownie torto« s karamelo, pekan orehi in brezovim sladkorjem. A za začetek poskusimo, kakšen je njen domači prijatelj.
Domači prijatelj s pirino moko
Za 12 piškotov. Trajanje: 1 ura + ohlajanje.
- 1 jajce
- 80 g kokosovega sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- pomarančna lupinica
- 120 g pirine moke
- ščepec sode bikarbone
- 1 žlica ruma
- ščepec soli
- 90 g brusnic
- 60 g lešnikov
Priprava
1. Pečico vključimo na 170 stopinj.
2. V planetarni mešalnik dodamo jajce, kokosov in vaniljev sladkor ter s šestžično metlico stepamo 4 minute.
3. Mešalnik ugasnemo in dodamo pomarančno lupinico, pirino moko, sodo bikarbono, rum in sol. Na nizki hitrosti mešamo toliko časa, da se sestavine med seboj povežejo.
4. Na koncu dodamo še brusnice in lešnike.
5. Na pripravljen pekač, obložen s papirjem za peko, prenesemo celotno testo in ga oblikujemo v podolgovat hlebček.
6. Pečemo 25 do 30 minut.
7. Še topel hlebček narežemo na približno 10 do 12 mm debele piškote.
8. Piškote preložimo na rešetko za ohlajanje in nato v posodo s pokrovom.
9. Piškoti bodo v zaprti posodi zdržali do 5 dni.