Odprta Kuhinja

Dušena kisla repa, pripravljena kot segedin

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kaj dobimo, ko križamo segedin s kislo repo? Božansko kosilo, ki še kako tekne v hladnih zimskih dneh.


Zima je končno pokazala svoje snežno bele zobe. Z roko v roki z nizkimi temperaturami hodi tudi zbirka kmečkih jedi, v katerih kraljujeta kislo zelje in repa. Za tole jed iz kisle repe sva navdih jemala pri odličnem segedinu, kar je očitno iz zvrhane mere mlete sladke paprike, po kateri hitro diši cela kuhinja. Namesto svinjskega mesa pa v njej najdemo kolute domače klobase. Ledena zimska opravila, kot so praskanje ledu z avtomobila, kidanje snega ali sankanje na bližnjem hribčku, je najlepše zaključiti s krožnikom takega repnega »segedina« s klobaso.

Dušena kisla repa s klobaso



  • 1 kg kisle repe

  • obarjena klobasa za kuhanje

  • 3 žlice masti ali olja

  • 2 čebuli

  • 4 stroki česna

  • 2 žlici mlete sladke paprike

  • žlica paradižnikove mezge

  • 2 lovorjeva lista

  • sol, poper

  • kisla smetana (po želji)


Priprava


1. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke.

2. Stroke česna olupimo in jih na fino sesekljamo.

3. Kislo repo pokusimo, in če je prekisla, jo stresemo v cedilo in malce (ali bolj konkretno) splaknemo.

4. V široko posodo vlijemo olje ali vržemo mast.

5. Na vročo maščobo stresemo nakockano čebulo in na srednje močnem ognju počasi pražimo nekaj minut, da se zmehča in postekleni.

6. Dodamo sesekljan česen in ga med občasnim mešanjem pražimo 2 minuti.

7. Po čebuli in česnu potresemo dve žlici mlete sladke paprike in dobro premešamo, da lepo zadiši – paziti moramo le, da se nam ne prismodi.

8. V posodo stresemo kislo repo in dodamo lovorjeva lista, nekaj ščepcev soli in konkreten ščep sveže mletega popra.

9. Dobro premešamo, nato pa prilijemo toliko vode, da pokrijemo vso repo.

10. Posodo pokrijemo, ogenj zmanjšamo.

11. Kislo repo kuhamo 30 minut, 5–10 minut pred koncem pa vanjo stresemo še na kolute narezano klobaso za kuhanje.

12. Po želji nazadnje primešamo še kako žlico kisle smetane.
Priporočamo še: Rižev narastek, ki ga morate narediti še danes
Datum Objave: 2.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

klobasasegedinkisla repadušena kisla repa

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.