Rižev narastek, ki ga morate narediti še danes

Rižev narastek je simpatična in genialna sladica. Gre pravzaprav za mlečni riž, pečen v obliki sočne torte.

Iz klasične večerje se tako razvije imenitna sladica. Njegova enostavna priprava omogoča, da vanj smuknemo razne slastne podrobnosti, v najinem primeru sta to bela čokolada in kokos. Kot da uboge brbončice niso že tako pod hudim pritiskom, jim za nameček privoščimo še klasično jabolčno čežano.

Rižev narastek z belo čokolado in kokosom

Za pekač s premerom 26 cm.

  • 200 g okroglozrnatega riža
  • 1 l mleka
  • 300 g kremnega sira (Philadelphia)
  • 200 g bele čokolade
  • 4 jajca
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 3–4 žlice sladkorja
  • 50 g kokosove moke
  • žlička vaniljeve arome
  • žlička soli

Jabolčna čežana

  • 4 jabolka
  • žlica sladkorja v prahu

Priprava

1. Jabolčna čežana: jabolka olupimo, odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Stresemo jih v kozico skupaj z žlico sladkorja v prahu in tremi žlicami vode, nato kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo.

2. Jabolka s paličnim mešalnikom temeljito zmeljemo v kremno čežano.

3. Rižev narastek: v lonec vlijemo mleko in dodamo sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Ko mleko zavre, vanj stresemo riž.

4. Riž kuhamo do polovice časa, navedenega na embalaži. Pisker nato odstavimo in v mlečni riž vmešamo nalomljeno belo čokolado, da se povsem stopi. Pustimo, da se mlečni riž ohladi na sobno temperaturo.

5. Jajca ubijemo in ločimo rumen­jake od beljakov. V mlečni riž vmešamo kremni sir, vaniljevo aromo in rumen­jake. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga s spatulo vmešamo k drugim sestavinam.

6. Maso vlijemo v pekač s premerom 26 cm.

7. Pečemo 30–40 minut pri 200 stopinjah.

8. Ko se narastek na vrhu zapeče, ga takoj pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo naprej.

9. Kos narastka postrežemo s hladno jabolčno čežano.

Rižev narastek je lahko tudi torta.
Priporočamo še: Trik za poširana jajca, ki mu nikar ne nasedajte
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana