Dušeno kislo zelje

To priljubljeno zimsko jed vsak pripravi malo drugače; ponudimo ga s krompirjem v kosih in pečenicami.

Pozimi bo iz kuhinj pogosto dišalo po kislem zelju. Lahko ga dušimo ali kuhamo, odlično je sveže, presno. Zaradi izrazitega okusa ne potrebuje veliko začimb, preden ga solite, pa ga obvezno poskusite. V postopku kisanja se namreč uporablja sol, zaradi česar kislega zelja ni treba soliti, saj je dovolj slano. Mnogi ga pred pripravo sperejo pod tekočo vodo, kar je škoda, saj s tem v odtok odplaknejo številne koristne snovi. Tako da spirajmo le, če se nam zdi res prekislo, čeprav se kislost s kuhanjem občutno omili.

Priporočamo še: Kranjska gibanica s kislim zeljem

Sestavine

– 1 kg kislega zelja
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– 2 žlici moke
– poper v zrnu, lovorjev list, olje
– noževa konica rdeče paprike
– 4 pečenice

Preberite tudi: Kako pravilno pripravimo pečenice

Priprava

1. Zelje stresemo v lonec, zalijemo z vodo, da je pokrito, dodamo lovorjev list in poper ter kuhamo slabe pol ure. Solimo le po potrebi.

2. Medtem v ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo strt česen in počakamo, da zadiši.

3. Potresemo z moko in rdečo papriko ter med mešanjem pražimo, da moka porumeni. Po potrebi zalijemo z vodo in pokuhamo. Prežganje vlijemo h kislemu zelju, dobro premešamo in kuhamo na majhnem ognju še slabih deset minut. Postrežemo s pečenicami.

Priporočamo: Kranjska gibanica s kislim zeljem

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana