Odprta Kuhinja

Dušeno kislo zelje

Odpri galerijo
A+   A-
To priljubljeno zimsko jed vsak pripravi malo drugače; ponudimo ga s krompirjem v kosih in pečenicami.



Pozimi bo iz kuhinj pogosto dišalo po kislem zelju. Lahko ga dušimo ali kuhamo, odlično je sveže, presno. Zaradi izrazitega okusa ne potrebuje veliko začimb, preden ga solite, pa ga obvezno poskusite. V postopku kisanja se namreč uporablja sol, zaradi česar kislega zelja ni treba soliti, saj je dovolj slano. Mnogi ga pred pripravo sperejo pod tekočo vodo, kar je škoda, saj s tem v odtok odplaknejo številne koristne snovi. Tako da spirajmo le, če se nam zdi res prekislo, čeprav se kislost s kuhanjem občutno omili.
Priporočamo še: Kranjska gibanica s kislim zeljem

Sestavine


- 1 kg kislega zelja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici moke
- poper v zrnu, lovorjev list, olje
- noževa konica rdeče paprike
- 4 pečenice
Preberite tudi: Kako pravilno pripravimo pečenice

Priprava


1. Zelje stresemo v lonec, zalijemo z vodo, da je pokrito, dodamo lovorjev list in poper ter kuhamo slabe pol ure. Solimo le po potrebi.

2. Medtem v ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo strt česen in počakamo, da zadiši.

3. Potresemo z moko in rdečo papriko ter med mešanjem pražimo, da moka porumeni. Po potrebi zalijemo z vodo in pokuhamo. Prežganje vlijemo h kislemu zelju, dobro premešamo in kuhamo na majhnem ognju še slabih deset minut. Postrežemo s pečenicami.
Priporočamo: Kranjska gibanica s kislim zeljem

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 29.10.2018 ob 08:10

Več iz te teme:

kislo zeljepečenica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja