Dva recepta za hotdog, ki navdušita čisto vsakega

Hočete ideje, kaj vse je mogoče dati v prerezano štručko? Hrenovka sploh ni nujna. Izbrali smo tri recepte iz letošnje serije FerFuda – vsakič znova nam je všeč dobrodelna nota, ki jo s sabo vozi modri tovornjaček.

FerFud, prvi večji »food truck« projekt pri nas, je nastal pred petimi leti. Na slovenske ulice je pripeljal urbano kulinariko in jedi, pripravljene iz sestavin, ki jih zagotavlja Hofer, sicer pobudnik tega kulinarično-dobrodelnega popotovanja.

Tovornjaček letos vozi že drugi krog, tema pa so hotdogi. Gledano širše. V prvem krogu, junija, so bile na voljo kreacije Tereze Poljanič, Timoteja Lampeta Ignjića, slovenskega rolkarja, ki se je na lestvici prestižnega tekmovanja FISE uvrstil na 5. mesto, in Klemna Mramorja Clemensa, najmlajšega izvajalca, ki se mu je uspelo povzpeti na Emo, nastopil je v oddaji Znan obraz ima svoj glas, gledali pa smo ga lahko tudi na kuharskem tekmovanju Masterchef. Tereza je zelo znana ustvarjalka receptov rastlinskega izvora in najbrž ste sami ugotovili, da ti top dogi pač niso hotdogi v pravem pomenu besede, ampak predelave, ki ustrezajo življenjskemu slogu in filozofiji gostov, ki sprejmejo izziv. Skratka: to niso puhaste štručke s hrenovko in gorčico.

Kar potrjuje tudi drugi krog, ki se je začel 15. avgusta. Avtorji receptov so tokrat osebna trenerka Nives Orešnik, komik Tin Vodpivec in glasbenik Urban Sever, tovornjaček pa se bo ustavil v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju, Sežani, Velenju, Tržiču in Rušah.

Takšen je sistem letos: vsak meni je sestavljen iz štirih različnih hotdogov, trije so po recepturah znanih Slovencev, četrtega pa pomagajo soustvarjati sledilci. Tretji krog bo od 5. do 22. septembra, sklepni dogodek pa 2. oktobra. Tedaj bo strokovna žirija med štirimi najbolj priljubljenimi (najbolj prodajanimi) izbrala top dog sezone.

Še podatek organizatorja: vse zbrane prispevke od prodaje grižljajev namenijo za pomoč otrokom, ki so vključeni v program Botrstvo v Sloveniji, kar je skupno naneslo že več kot 48.500 evrov.

Vegesned

Recept: Tereza Polanič. Priprava: 90 minut. Za štiri osebe.

Sestavine

– 4 pšenične štručke, 1/2 jajčevca, 4 žlice oljčnega olja
– po 2 žlici javorovega sirupa in sojine omake
– po ščep dimljene paprike, čilija v prahu, česna v prahu, popra in soli

Dimljeno korenje

– 4 koreni, 125 ml sojine omake
– 4 žlice jabolčnega kisa
– 2 žlički sladke paprike v prahu
– po 2 žlici domače BBQ-omake, javorovega sirupa in paradižnikovega koncentrata
– 2 skodelici vode

Veganska BBQ-omaka

– 1/2 bele čebule, 4 stroki česna
– 400 g paradižnika v koščkih
– 150 ml paradižnikovega koncentrata
– 80 ml jabolčnega kisa
– 60 ml melase, 45 g datljev, 120 ml vode
– po žlička blagega čilija v prahu in dimljene paprike
– 1/2 žličke sladke paprike, po ščep popra in soli

Dodatki

– nekaj kislega zelja, 20 g bio majoneze (limona & česen)
– nekaj listov mehke zelene solate
– 10 g ocvrte čebule, 12 g gorčičnih semen

Priprava

1. Slanina iz jajčevca: pečico segrejemo na 110 stopinj. Jajčevec razrežemo na daljše rezine, debele okrog 3 mm. Nato pripravimo marinado: zmešamo vse preostale sestavine. Na peki papir postavimo narezan jajčevec in ga s čopičem premažemo po obeh straneh. Pečemo 20–30 minut, dokler ne postane hrustljav in lepe rjave barve. Če je treba, povišamo temperaturo na 120 stopinj in pečemo še 5 minut.

2. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi.

3. Korenje: v srednje veliki ponvi zmešamo vse sestavine. Dodamo olupljeno korenje in zavremo. Zmanjšamo na srednjo temperaturo in kuhamo 8–10 minut, odvisno od debeline. Odstavimo in pustimo stati še 15–20 minut. Korenje odstranimo iz tekočine in ga popečemo na ponvi, da porjavi.

4. Omaka: čebulo karameliziramo. Dodamo narezan česen, da zadiši, nato še začimbe in paradižnikov koncentrat, pokuhamo, nazadnje dodamo preostale sestavine. Pustimo, da zavre na srednje močnem ognju. Nato zmanjšamo ogenj in kuhamo 30 minut, občasno premešamo. Po 30 minutah odstavimo in pustimo vsaj 10 minut, da se ohladi. Prelijemo v mešalnik in zmeljemo do gladkega.

5. Dokončamo: štručko prerežemo in najprej nanjo damo mariniran korenček, ki ga obložimo s popečenimi rezinami jajčevca in kislim zeljem, dodamo solato in čebulo ter prelijemo z vegansko majonezo in vegansko BBQ-omako. Na koncu dodamo še malce gorčičnih semen.

L’Orešnik

Recept: Nives Orešnik. Priprava: 15 minut.

Sestavine

– 4 pšenične štručke, 370 g fileja norveškega lososa
– ščep soli
– 44 ml oljčnega olja

Omaka
– 44 g grškega jogurta
– 4 g kopra, ščep soli
– 12 g sveže mete, 4 g svežega česna

Priloge
– 40 g grškega ovčjega feta sira
– 44 g sveže kumare, 44 g redkvic, 70 g špinače
– 20 g jedrc makadamije, 12 g sveže mete

Priprava

1. File lososa narežemo na kocke in začinimo s soljo. Na hitro ga popečemo na olju.

2. Omaka: v grški jogurt vmešamo koper, sol, nasekljano meto in nasek­ljan česen. Sestavine dobro premešamo.

3. Priloge: grški ovčji feta sir narežemo na koščke. Kumare, špinačo in redkvice dobro operemo. Kumaro in redkvice narežemo na tenke kolobarje, špinačo pa le dobro osušimo. Oreščke makadamija sesekljamo na majhne koščke.

4. Dokončamo: štručko razrežemo po sredini in najprej naložimo špinačo, nato lososa, zatem pa izmenično narezane redkvice in kumare ter grški ovčji feta sir. Prelijemo s prelivom iz grškega jogurta in okrasimo z nasekljanimi makadamijami in svežimi listki mete.

Fotografije: FerFud

Preberite še: Klasična paradižnikova omaka, ki jo mora znati skuhati prav vsak
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed