Odprta Kuhinja

Dvobarvna pletenica z orehovim in skutnim nadevom

Odpri galerijo
A+   A-
To bi pa Midva imenovala kompromis. Kuharice in kuharji, predstavljamo vam dvobabko!



Pri izbiri med dvema ponujenima sladicama se kar naprej krešejo mnenja, pa naj bo pri mulcih, starejših ali v obliki notranjega boja, ki je srž neodločnosti. Midva običajno take zapletene zagate rešiva tako, da ustvariva sladek hibrid, ki nariše nasmeške na obraze pripadnikov obeh polov. Tale dvobarvna pletenica bo razveselila tako ljubitelje orehovega nadeva, brez katerega velike noči ne sme biti, kot navijače sočnega skutnega nadeva. Preplete pa ju puhasto kvašeno testo.

Dvobarvna pletenica


Testo

  • 520 g moke

  • vrečka suhega kvasa

  • 2 jajci

  • 2 dl mleka

  • 60 g masla

  • ščepec soli

  • žlica ruma

  • 80 g sladkorja

  • lupinica 1 limone


Orehov nadev

  • 100 g mletih orehov

  • 70 g sladke smetane

  • 3 žlice sladkorja

  • žlica ruma

  • žlica kisle smetane


Skutni nadev

  • 200 g nepasirane skute

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • 2 žlici sladkorja

  • jajce

  • lupinica 1/2 limone


Priprava


1. Testo: pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakamo, da se vse skupaj dvigne.

2. V posodo namečemo moko, jajci, preostali sladkor, stopljeno maslo, rum, limonovo lupinico in sol.

3. Primešamo kvasni nastavek in zgnetemo v testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja okroglo uro.

4. Pripravimo orehov nadev: sladko smetano segrejemo do vrelišča in z njo prelijemo mlete orehe. Pustimo, da se poparjeni orehi shladijo, nakar k njim primešamo sladkor, rum in kislo smetano.

5. Skutni nadev: v posodo stresemo skuto, sladkor, vaniljev sladkor in lupinico pol limone. Jajce ubijemo v drugo posodico in ga razžvrkljamo. Polovico ga zlijemo k drugim sestavinam, polovico prihranimo. Vse skupaj zmešamo do mazave zmesi. Če je nadev preredek, dodamo kako žlico piškotnih drobtin.

6. Oblikovanje in peka: pečico vključimo na 180 stopinj.

7. Testo razpolovimo.

8. Polovico testa razvaljamo v pravokot­nik velikosti 25 x 40 cm in ga do roba premažemo z orehovim nadevom, nato ga tesno zvijemo.

9. Postopek ponovimo še z drugo polovico testa in skutnim nadevom.

10. Oba zvitka po dolgem prerežemo na pol, nato skupaj postavimo eno orehovo in eno skutno polovico. Po dve polovici različnih barv spletemo v kito, ki jo združimo na obeh koncih. Če nekaj nadeva uide ven, ne bo nič hudega.

11. Obe pletenici prenesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

12. Po delu brez nadeva ju premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem in potisnemo v pečico za 25 minut.
Priporočamo še: Mehke in puhaste velikonočne pince po receptu Leaneen
Datum Objave: 26.3.2021 ob 09:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: